Näin mattaantuneet valot kiillotetaan kirkkaiksi – katso ero ennen ja jälkeen

Syksyn ja talven pimeillä teillä on huomattavasti turvallisempaa ajella, kun ajovalot valaisevat tietä tehokkaasti.

Kiillottamalla muuten hyväkuntoisista umpioista voi saada vielä kirkkaat ja edustavat. Kuvan oikea laita edustaa mattaantuneen valoumpion tilannetta kirkastuskäsittelyn jälkeen, vasen taas ennen käsittelyä.

Jos autosi ajovaloumpiot ovat mattaantuneet tai kellastuneet, kirkastava puhdistus voi parantaa niiden valotehoa joskus reilustikin.

Autotarvikeliikkeissä myytävät kirkastussarjat sisältävät tyypillisesti kaikki käsittelyyn vaadittavat tuotteet ja riittävät poikkeuksetta vähintään kahden umpion kertakäsittelyyn.

Lue lisää: Tiedätkö, palavatko autosi takavalot ajaessasi? Huomioi nämä viisi asiaa

Sekä käsi- että konekiillotuksessa auto ja ajovalot on ensin pestävä huolellisesti, minkä jälkeen valoumpion reunat suojataan esimerkiksi teipin avulla.

Tämän jälkeen ajovaloumpion pinta hiotaan pyörivin liikkein – tuotteesta hieman riippuen esimerkiksi kiillotustahnalla tai kostutetulla vesihiontaruusukkeella.

Näistä kummankin ideana on kirkastaa valoyksikön mattaantunut muovipinta ja tasoittaa naarmut.

Hionnan jälkeen umpion pinta pyyhitään ja kiillotetaan, missä yhteydessä pinnalle jää myös suojaava kalvo.

Kiillotuksen jälkeen umpion voi myös pinnoittaa erillisellä umpiopinnoitteella.

Käsittelyn jälkeen auton annetaan joka tapauksessa kuivua kuivassa, tuotteesta riippuen noin puolesta jopa useampaan tuntiin.

Lue lisää: Mp-onnettomuudet näkyvät otsikoissa, mutta näin kertovat tilastot turmatiheydestä

Auton ajovaloumpioita voi suojata pinnoittein myös ennakoivasti, jolloin kiillotusta ei tarvita ennen suoja-aineen levittämistä.

Ajovalopinnoitteella käsiteltyä autoa ei pidä pestä varsinkaan automaattipesussa noin viikkoon, sillä vahvasti alkaliset esipesuaineet heikentävät juuri levitettyjen pinnoitteiden tehoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?