Näin mieltään osoittavat autoilijat aikovat toimia, jos Elokapina tukkii lauantaina tien

Ympäristöliike Elokapina uhkaa tukkia Mannerheimin­tien 10 päiväksi. Samaan aikaan samaa reittiä aikoo käyttää myös järjestyksessä jo neljäs ”Stop autoilijoiden kuritukselle” -mielenosoitus.

Jo muutaman kerran järjestetty Stop autoilijoiden kuritukselle -mielenosoitus on tunnettu kovaäänisestä tööttäilykuorostaan. Suurinta osaa tapahtumaan osallistuvista ajoneuvoista ei erityisesti erota liikennevirrasta, mutta mukana on aina ollut myös näyttävämpiäkin esimerkkejä kuten kuvan Stop-maalattu Dodge Ram.

Nähdääkö Helsingin keskustassa ensi lauantaina paikalleen pysähtynyt satojen mielenosoitusautojen jono?

Se on täysin mahdollista, sillä tulevana lauantaina 2.10. Helsingin Mannerheimintiellä mieltään aikovat osoittaa sekä torvensoittoprotesteistaan tunnettu Stop autoilijoiden kuritukselle -liike että myös liikenteen ilmastotoimien huomattavaa kiristämistä vaativa, erityisesti kadulla istumisestaan tuttu Elokapina.

Lue lisää: Elokapina aikoo tukkia jälleen Helsingin Mannerheimintien

Lue lisää: Kuluttajaliitto varoittaa ministeriötä autoilijoiden voimakkaista reaktioista päästövähennyksiin

– Meidän mielenosoituksemme pyritään viemään läpi ilmoitettua reittiä ja ilmoitetun suunnitelman mukaisesti. Etenemme tilanteen mukaisesti ja pyrimme toimimaan yhteisymmärryksessä virkavallan kanssa. Meidän toimintamalliin ei kuulu tarpeeton häiriön aiheuttaminen, eikä virkavallan vastustaminen. Emme halua autoilijoille häirikön ja laittomuuksiin ryhtyvän virkavallan vastustajan leimaa, Stop autoilijoiden kuritukselle -mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Tomi Piminäinen kertoo Ilta-Sanomille.

Ryhmän edelliseen mielenosoitukseen Helsingissä osallistui lähes 500 autoa ja noin tuhat mielenosoittajaa.

Lue lisää: Professori arvelee, ettei eduskunta uskalla korottaa bensan ja dieselin hintaa – ”Ranskassa keltaliivit pysäyttivät yhteiskunnan”

Piminäisen mukaan tuleva automielenosoitus on valmistautunut pysähtymään niille sijoilleen, mikäli Elokapina tai jokin muu tukkii Mannerheimintietä kulkevaksi suunnitellun ajoreitin.

– Parin tunnin pysähdyksen emme koe aiheuttavan kohtuutonta haittaa, Piminäinen kertoo.

Kaksi tuntia paikallaanoloa on myös raja, jonka jälkeen mieltään osoittavat autoilijat suostuvat poistumaan poliisin ohjauksessa. Asia on sovittu myös poliisin kanssa etukäteen.

– Olemme valmiita poistumaan paikalta kiertoreittiä kahden tunnin pysähdyksen ja reitin avaamisen odottelun jälkeen virkavallan osoittamaa kiertoreittiä käyttäen, mikäli tilanne näin edellyttää toimimaan.

Facebookin Stop autoilijoiden kuritukselle -ryhmässä on tällä hetkellä reilut 280 000 jäsentä. Parhaillaan ryhmässä kerätään nimiä muun muassa kansalaisaloitteeseen jolla vastustetaan suunniteltuja tie- ja ruuhkamaksuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?