Sähköautoveron poistamisesta 20 miljoonan lovi valtion budjettiin - Autot - Ilta-Sanomat

Sähköautojen autoveron poistaminen tekee valtion ensi vuoden budjettiin 20 miljoonan euron loven

Vuoden 2022 budjettiesitystä käsitellään maanantaina ylimääräisessä raha-asiainvaliokunnassa sekä hallituksen yleisistunnossa.

Keskihintaisen täyssähköauton veronalennuksen kertamääräksi tulee noin 1 000–1 500 euroa. Vastapainoksi lokakuun jälkeen rekisteröidyn uuden täyssähköauton vuosivero nousee tässä hintaluokassa noin 50-100 eurolla.

27.9. 12:11

Tänään maanantaina käsittelyssä olevasta valtion ensi vuoden budjetista selviää, että täyssähköautojen autoveron poistaminen tuottaa vuonna 2022 Suomen valtiolle 20 miljoonaa euroa tappiota.

Lue lisää: Ruotsalaismediat raportoivat sähköautojen aiheuttamasta upouudesta maksusta omakoti- ja rivitaloille – ”Kuluttajat pääsevät nyt opettelemaan”

Rahanmeno johtuu siitä, että autoveron vapauttamista vastaava täyssähköautojen ajoneuvoveron perusveron korotus alkaa budjettimateriaalin mukaan vaikuttaa valtion tuloihin vasta vuonna 2023.

Lue lisää: Sitra: Suomi voidaan nostaa pohjoismaisilla sähköauto­päätöksillä ”kokoaan suuremmaksi”

Budjettiluonnokseen tehdyn kirjauksen mukaan ”hallitus on antamassa eduskunnalle talousarvioesitykseen liittyvän esityksen, jolla täyssähköautot vapautetaan autoverosta, mutta ajoneuvoveron perusveroa vastaavasti korotetaan”.

Esityksen yksityiskohdista ei tässä vaiheessa ole tarkkaa tietoa, mutta tiedossa on, että veron poisto tulee koskemaan ainoastaan 1. lokakuuta jälkeen ensirekisteröitäviä täyssähköautoja.

Lue lisää: Autoliitto arvioi hallituksen päätöksen olevan nyt "ensimmäinen porras kohti koko autovero­järjestelmän purkua"

Tulossa oleva korotus ei siis koske ennen lokakuun alkua käyttöön otettuja autoja.

Täyssähköautoista nykyisin maksettavien autoverosummien perusteella voi myös päätellä, että vuosiverot kohoavat keskihintaisissa sähköautoissa enintään vajaan satasen verran vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?