Tutkimus: Nuorten autohaaveissa on tapahtunut suuri suunnanmuutos - Autot - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Nuorten autohaaveissa on tapahtunut suuri suunnanmuutos

Danske Bankin Autobarometri 2021 -tutkimuksen mukaan koronakriisin vaikutukset kulkemistapoihin ovat olleet suuria, eikä kyse ole pelkästä väliaikaisesta vaikutuksesta.

Tutkimuksen mukaan koronakriisin suurin liikennevaikutus on ollut julkisen liikenteen käytön vähentäminen, jota on harrastanut 29 prosenttia suomalaisista.

25.9. 15:30

Nuoret aikuiset ovat nyt Autobarometri-tutkimuksessa ensimmäistä kertaa yleisemmin auton ostamisesta haaveileva ryhmä, kertoo barometrin teettänyt Danske Bank.

Suomen kolmanneksi suurin pankki Danske on selvittänyt Autobarometriksi nimetyssä tutkimuksessaan suomalaisten näkemyksiä autoiluista vuodesta 2013 saakka.

Lue lisää: Autojohtaja kertoo käytettyjen Mersujen ja Volvojen nosteesta – Ratkaisevatko kansalaisten koronasäästöt autokannan uudistamisen?

Tutkimuksen tämänvuotisen tuloksen mukaan alle 36-vuotiaat ovat myös lisänneet eniten omalla autolla ajamista ja vähentäneet vastaavasti julkisten liikennevälineiden käyttöä.

Pankin barometrin mukaan nuorista lisäksi jo lähes 30 prosenttia unelmoi uuden auton hankinnasta, kun koko väestön tasolla osuus on vain viidennes.

Dansken mukaan kyse ei ole lyhyen ajan muutoksesta, joka palautuu koronarajoitusten purkautumisen jälkeen.

Lue lisää: Edulliset nuorisodieselit nousseet suureen suosioon – kauppiaan mukaan muutos on jopa hämmästyttävä

– Korona on katkaissut trendin, jossa nuoret halusivat liikkua julkisilla tai autoa tarpeen mukaan vuokraten. Yksityisautoilun suosio laski voimakkaasti vuoteen 2019 asti, jolloin reilu puolet nuorista halusi liikkua viiden vuoden päästä omalla autolla, kun vuonna 2015 osuus oli 82 prosenttia. Nyt nuorista 60 prosenttia haluaa liikkua omalla autolla viiden vuoden päästä, Danske Financen autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Altti Kuuri kertoo tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?