Turvatyynyt vaatineet 28 kuolonuhria – nyt tarkistetaan 30 miljoonaa autoa - Autot - Ilta-Sanomat

Turvatyynyt vaatineet 28 kuolonuhria – nyt tarkistetaan 30 miljoonaa autoa

Yhdysvaltain liikenneturvallisuusviranomaiset aikovat tutkia 30 miljoonaa ajoneuvoa, joissa on mahdollisesti Takatan valmistamia viallisia turvatyynyjä.

Turvatyynyjen tarkoituksena on suojella, mutta japanilaisen valmistajan tuotteissa on ollut pahoja ongelmia. 28 kuolonuhrin lisäksi 400 on loukkaantunut Takatan turvatyynyongelmien vuoksi. Kuvituskuva.

21.9. 11:35

Japanilaisvalmistajan turvatyynyjen arvioidaan aiheuttaneen aikana 28 ihmisen kuoleman. Takatan turvatyynyjen ongelma piilee niiden arvaamattomuudessa: ne voivat lauetessaan singota ohjauspyörän metalliosia matkustamoon, mutta turvatyynyt ovat myös saattaneet jäädä laukeamatta onnettomuudessa –  ja toisaalta ne voivat laueta myös ilman törmäystä.

Reutersin näkemän asiakirjan mukaan Yhdysvaltojen tieliikenneturvallisuuden kansallinen viranomaisjärjestö (NHTSA) avasi viime perjantaina uuden tutkinnan. Se koskee arviolta 30:a miljoonaa yhdysvaltalaista ajoneuvoa, jotka on valmistettu vuosina 2001–2019. Reutersin mukaan tutkinta ei ole eilen ollut julkinen, mutta autovalmistajille siitä on tiedotettu.

Uusi tutkimus koskee muun muassa Hondaa, Fordia, Toyotaa, General Motorsia, Nissania, Subarua, Teslaa, Ferraria, Mazda, Daimleria, BMW:tä, Chrysleria (nyt osa Stellantista), Porschea ja Jaguar Land Roveria.

Turvatyynyskandaalin takia autoja on viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana kutsuttu tarkastuksiin maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa, joista Yhdysvalloissa yli 67 miljoonaa, mikä tekee korjauskampanjasta autoteollisuuden kaikkien aikojen suurimman.

Lue lisää: Japanilaisen Takata-yhtiön valmistamat autojen turvatyynyt voivat räjähtää kosteissa ja kuumissa oloissa

Turvatyynyistä johtuvat kuolemantapaukset ovat sattuneet pääosin Yhdysvalloissa. Loput ovat tapahtuneet Malesiassa, Brasiliassa ja Meksikossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?