Talouselämä: Bensan hinnan nousu on edessä – verolla tai päästökaupalla

Valtion rahojen huvetessa porkkanan rinnalle on otettava myöhemmin myös keppi käyttöön, kirjoittaa Talouselämä.

EU suunnittelee uusien bensa-autojen myynnin ja valmistuksen kieltämistä vuonna 2035.

Talouselämä-lehden mukaan autoilun päästöjä ei voi loputtomiin leikata suurituloisia suosivilla sähköautotuilla, vaan edessä on myöhemmin mitä todennäköisimmin sekä fossiilisen bensiinin että dieselin hinnan nostaminen – tavalla tai toisella.

Tämä johtuu valtion tulotarpeista jota tukiaiset päin vastoin vain lisäävät, ynnä siitä, ettei Suomen autokanta uusiudu nykytahdilla riittävän nopeasti.

Lue lisää: Etätyö ei tuo merkittävää apua liikenteen päästö­kuurille, hallituksen teettämä selvitys toteaa

Vanha autokanta taas tuottaa uutta enemmän päästöjä ja estää Suomen kunnianhimoisten päästövähennystavoitteiden saavuttamista.

– Oikea vuosittainen autojen myyntimäärä olisi Suomessa 150 000–200 000 (uutta) autoa, silloin autokanta uusiutuisi. Ympäristön kannalta uusi polttomoottorikin on parempi kuin vanha. Meillä autokanta on keskimäärin 12,5 vuotta vanhaa, Keskon autokaupan toimialajohtaja Matti Virtanen kertoo lehdelle.

Lue lisää: Liikenne- ja viestintä­ministeriön tuore arvio: 600  000 sähkökäyttöistä henkilöautoa vuonna 2030

Tällä hetkellä uusia autoja käy kaupaksi noin 100 000 auton verran vuodessa.

Uusia bensa-autoja myydään yhä eniten, mutta laskutrendi on jo selkeä

Uusissa autoissa kasvavat nyt erityisesti erilaisten ladattavien akkutekniikoiden osuudet, kun taas perinteisten polttomoottoriautojen myynti on pudotuksessa kautta linjan.

Selkeänä tilastotrendinä näkyy erityisesti uusien bensiiniautojen osuuden reilu alamäki, joka näyttää alkaneen noin vuonna 2019.

Uusien dieselien myyntikäyrät puolestaan kääntyivät alas jo vuosikymmenen puolivälissä.

Lue lisää: Raportti: Suomi rokottaa autoilun veroilla jo yli 20-kertaisesti Viroon verrattuna – etelä­naapurikin ennakoi bensa- ja diesel­tulojen romahtamista

Talouselämän arviota tukee myös valtiovarainministeriön työryhmän toukokuussa 2021 julkistettu raportti, jossa ehdotetaan polttoaineveron korotusta ”suuntaa-antavasti” vuodesta 2023 alkaen niin, että bensiinin vero nousisi 10 sentillä litra ja dieselin +11 snt/litra.

Kyseisen loppuraportin keskeisintä ydintä on myös arvio siitä, että polttoainevero on päästöohjauskeinoista yhä selvästi tehokkain.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?