Hyundain uusi sähköauto on nyt myös robottitaksi - Autot - Ilta-Sanomat

Hyundain uusi sähköauto on nyt myös robottitaksi

Hyundain ja Motionalin robottitaksi perustuu Hyundain uuteen täyssähköiseen Ioniq 5 -malliin.

Hyundai ja Motional toivat robottitaksit ensi kertaa yleisön nähtäville IAA Mobility -näyttelyssä Münchenissä syyskuussa 2021.

20.9. 16:09

Ilman fyysistä kuljettajaa liikkuva robottitaksi on SAE 4 -tason autonominen ajoneuvo, joka voi turvallisesti ajaa ilman kuljettajaa, Hyundai ja Motional tiedottavat.

Uutuus on myös Motionalin ensimmäinen kaupallinen ajoneuvo. Motional aloittaa matkustajien kuljettamisen robottitaksilla käynnistämällä vuonna 2023 kumppanuuden Lyftin kanssa. Robottitaksit tulevat ensiksi liikenteeseen useilla Yhdysvaltojen markkina-alueilla.

Lue lisää: Suurta kiinnostusta herättänyt uutuussähköauto IS:n ensitestissä – tällainen on Hyundai Ioniq 5

Ioniq 5 -robottitaksin anturipaketti on näkyvästi esillä korin ulkopinnoilla, mikä auttaa erottamaan robottitaksin helposti ihmisten ohjaamista ajoneuvoista.

Robottitaksissa on yli 30 tunnistinta, jotka tarjoavat 360 asteen näkökentän, korkeatarkkuuksiset kuvat ja kohteiden tunnistuksen erittäin kaukaa auton käyttämiseksi turvallisesti ilman kuljettajaa monenlaisissa ajo-olosuhteissa.

Lue lisää: Kolme merkittävää pointtia uudesta Hyundain sähkö­autosta – se kolmas voi olla ratkaiseva

Robottitaksi varustetaan Motionalin kuljettajattomalla teknologialla, joka sisältää kehittyneitä koneoppimisjärjestelmiä. Ne on kehitetty vuosikymmenten aikana koottujen reaalimaailman tietojen perusteella, ja niiden avulla ajoneuvo voi navigoida turvallisesti haastavissa ja monimutkaisissa ajotilanteissa.

Hyundain Ioniq 5 -robottitaksin erottaa helposti liikenteessä.

Sisätiloissa on myös useita käyttäjäkeskeisiä käyttöliittymiä, joiden avulla matkustajat voivat olla intuitiivisesti vuorovaikutuksessa ajoneuvon kanssa ajon aikana – esimerkiksi määrätä robottitaksin tekemään lisäpysähdyksen.

Motional pystyy myös tarjoamaan robottitaksille etäautotukea siltä varalta, että auto joutuu tietyömaan tai tulvan tapaiseen odottamattomaan tilanteeseen. Tällaisen tilanteen sattuessa Motionalin etäoperaattori voi viiveettä muodostaa yhteyden autoon ja ohjata sen uudelle reitille.

Motional perustettiin maaliskuussa 2020 autonomisen ajamisen yhteisyritykseksi. Perustajina olivat autonvalmistaja Hyundai Motor Group ja Aptiv, globaali teollisen teknologian johtaja kehittyneessä turvallisuudessa, sähköistämisessä ja ajoneuvojen liitettävyydessä.

Lue lisää: Hyundailta kuskiton robottiauto – näin palvelu toimii

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?