Suomen autokorjaamoala on pian valtavassa myllerryksessä: ”Laitteiden lainaaminen toimipisteestä toiseen on jatkossa välttämätöntä”

Laakkonen autokonsernin jälkimarkkinointijohtaja kertoo autokorjaamoalalla odotettavissa olevista suuren luokan muutoksista.

Jälkimarkkinointijohtaja Ville Raatikaisen mukaan kokonaiskuvan luominen ja tulevan ennustaminen luotettavasti on nyt korjaamo- ja huoltoalallakin vaikeampaa kuin kenties koskaan aiemmin. Selvää kuitenkin on, että perinteisen selkeät huolto- ja korjaustoimenpiteet muuttuvat yhtä useammin niin sanotuksi ongelmanratkaisuksi.

20.9.2021 10:45

Korjattavien ja huollettavien autojen sähköistyminen lisää autokorjaamojen laite- ja tilatarpeita, minkä lisäksi perinteinen huoltotyö on muuttumassa yhä enemmän eräänlaiseksi logiikkapeliksi ja ongelmanratkaisuksi.

Lue lisää: Sähköautoja koskeva uusi laturitilasto on valmistunut – yksi laturityyppi on nyt selvästi Suomen suosituin

– Sähköistyminen tuo korjaamoille paljon laiteinvestointeja ja investointitarpeet ovat isoja. Laitteiden lainaaminen toimipisteestä toiseen on jatkossa välttämätöntä, Laakkonen autokonsernin jälkimarkkinointijohtaja Ville Raatikainen kertoo Suomen autoteknillisen liiton (SATL) uutiskirjeessä.

Osa vanhoista korjaamokiinteistöistä ei myöskään taivu sähköautomaailman vaatimiin puitteisiin teknistaloudellisesti katsoen välttämättä koskaan.

Lue lisää: Annelilla oli yksi ja sama Volvo Amazon 50 vuotta – siihen saivat koskea vain yhden perheen miehet

– Voi olla, että vanhassa kiinteistössä sähköliittymä ei edes mahdollista esimerkiksi pikalatauspisteiden asentamista. Jos koko sähköliittymä täytyy laittaa uusiksi, moninkertaistuvat investoinnit verrattuna pelkän laitteen kustannuksiin.

Sähköistettyjen autojen vauriokorjauksiin tarvitaan myös aivan uudenlaista osaamista, jota ei Suomessa ole vielä lähellekään liiaksi.

Lue lisää: Hyundai lopettaa poltto­moottoriautojen myynnin Euroopassa vuodesta 2035 alkaen – tilalle vety- ja sähköautoja

– Autoala ei ole ollut kovin vetovoimainen ja alan koulutuksessa on pulaa opettajista ja myös koulutusvälineistöstä, joka sekin kaipaa päivitystä muutosten myötä. Kiinnostavia, uudenlaisia työtehtäviä tulevaisuudessa on kyllä tarjolla. Alan houkuttelevuutta täytyy lisätä nuorten silmissä, jotta uudet osaajat löytävät alalle, Raatikainen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?