Hallituksen uusi selvitys esittää työpysäköinnin verottamista – ”erityisesti kuntakeskuksissa ja vastaavilla alueilla” - Autot - Ilta-Sanomat

Hallituksen uusi selvitys esittää työpysäköinnin verottamista – ”erityisesti kuntakeskuksissa ja vastaavilla alueilla”

Kävelyn ja pyöräilyn edistämistä pohtivassa uudessa selvityksessä esitetään työntekijöiden pysäköinnin verollepanoa koko maassa.

Pysäköinnin hinnan kasvattamisen arvellaan lisäävän kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen kiinnostavuutta. Valtioneuvoston kanslialle juuri valmistuneen selvityksen mukaan maksullinen autopysäköinti on vastaava kävelyä ja pyöräilyä edistävä epäsuora toimenpide kuin esimerkiksi auto- ja polttoaineverot.

17.9. 10:13

Hallituksen tavoitteet kansalaisten liikkumisen lisäämiseksi ja liikenteen aiheuttamien päästöjen vähentämiseksi etenevät juuri valmistuneen Kävelyn ja pyöräilyn edistämisen mahdollisuudet ja esteet -nimisen selvityksen muodossa.

Selvityksessä esitetään muun muassa työpaikalla tapahtuvan autopysäköinnin muuttamista veronalaiseksi luontaiseduksi.

Lue lisää: Tienaatko vuodessa 20 000-35 000 euroa? Tällaisen auton todennäköisimmin ostat

–Työnantajien tulisi vähentää ilmaisten parkkipaikkojen tarjontaa työntekijöilleen erityisesti kuntakeskuksissa ja vastaavilla alueilla. Näillä alueilla hyvä ratkaisu on usein se, että työnantaja vuokraa pysäköintipaikat keskitetyistä laitoksista ja työntekijät huolehtivat itse pysäköinnin kustannuksista, selvitys toteaa.

Työpysäköinnin taloudellisia ohjauskeinoja pitääkin nyt selvityksen mukaan selvittää vielä tarkemmin sekä ottaa käyttöön ”kokeiluluontoisesti”.

Valtiollisiksi vastuutahoiksi asiassa on nimetty valtiovarain- sekä liikenne- ja viestintäministeriöt.

Lue lisää: Mitä sähköautojen veron poistaminen tuo tullessaan? Autotuojien edustaja veikkailee jo ketsuppipulloefektiä

Autopysäköinnin muuttamista veronalaiseksi luontaiseduksi on esitetty aiemmin jo syyskuussa 2020, jolloin asialla oli liikenteen päästöpohjaista verotusmuutosta suunnitteleva valtiovarainministeriön työryhmä.

Mitään lopullista poliittista päätöstä työpysäköinnin verottamisesta ei ole kuitenkaan vielä tehty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?