Tässä ovat koko vuoden tärkeimmän autonäyttelyn oleellisimmat uutuusautot – katso kuvat! - Autot - Ilta-Sanomat

Tässä ovat koko vuoden tärkeimmän autonäyttelyn oleellisimmat uutuusautot – katso kuvat!

Münchenin kansainvälisen autonäyttelyn painopiste oli huimissa tulevaisuustutkielmissa. Pienellä etsiskelyllä oleellisimmat kansanuutuudetkin tosin löytyivät.

Volkswagen ID Life perustuu konsernin sähköautojen perusrakenteen lyhennettyyn versioon. Hyvin tuotantovalmiin näköinen nelimetrinen sähköauto tulee myyntiin ID.2 ja ehkä ID.1-nimisenä. Hämmästyttävää kyllä kompaktin sähköauton lupaillaan olevan valmis vasta vuonna 2025. Hyvää sen sijaan on hintojen lähteminen alle 20000 eurosta.

11.9. 11:06

Eurooppalaisissa autonäyttelyissä on ollut nyt aika tarkkaan kahden vuoden tauko, sillä viimeksi autoala kokoontui saman katon alle Frankfurtissa syyskuussa 2019.

Maailman tämän hetken tärkein autonäyttely oli aiempia vuosia huomattavasti pienempi ja jalkautettu perinteisten messuhallien ohella myös pitkin kaupunkia. Näyttelyosastoja löytyi esimerkiksi kuvan Königsplatzilta.

Nyt paikkana oli München ja tapahtuman järjestelyistä löytyi varmasti monta mielipidettä.

Ensinnäkin näyttelystä löytyi enää vain kymmenisen autonvalmistajaa.

Renault Mégane E-Tech Electric on nykyistä Méganea koriltaan vähän pienempi ja tulee markkinoille 40 tai 60 kWh:n ajoakulla varustettuna. Keväällä 2022 Suomeen saapuvan sähköauton hinnat saattavat alkaa vajaasta 30000 eurosta.

Esimerkiksi Saksan markkinoita ylivoimaisesti hallitsevasta Volkswagen Groupista paikalla halleissa oli vain Volkswagen.

Kaukana näyttelyalueelta, Münchenin keskustasta, löytyivät sitten konsernin Audi-, Cupra- ja Porsche-osastot.

Kia Sportagen viides sukupolvi näytettiin nyt ensimmäistä kertaa yleisölle Euroopassa. Odeonplatzille pienelle osastolle piilotettu uusi Sportage tulee myyntiin kolmena eritasoisena hybridinä. Ohjaamoltaan uusi Sportage on lähes samalla tasolla kuin vähän aikaa sitten esitelty nykyinen Sorento.

VW-merkeistä esimerkiksi Skoda jätti siis tapahtuman kokonaan väliin ja niin tekivät alan suurista konserneista myös Toyota ja Stellantis (mm. Citroënin, Fiatin, Opelin ja Peugeotin nykyinen taustayhtiö).

Lue lisää: Hyundai lopettaa poltto­moottoriautojen myynnin Euroopassa vuodesta 2035 alkaen – tilalle vety- ja sähköautoja

Lisäksi monen merkin osaston löytäminen oli poikkeuksellisen paljon median edustajien oman taidon ja innon varassa, eikä kokonaiskuvan saaminen ollut enää mitenkään helppoa.

Dacia Jogger tarjoaa hyvät tilat suurellekin perheelle kohtuuhintaan. Dacian ensimmäisen 7-paikkaisen Logan MCV:n kolhosta ulkonäöstä muodot on tuotu kilpailijoiden tasolle. Varusteisiin ei ole otettu Dacian mielestä tarpeettomia asioita, mikä näkyy keväällä 2022 Suomeen saapuvan erittäin tilavan 4,55 metriä pitkän auton hinnassa.

Saattoi myös olla, että Ilta-Sanomat sai olla paikan päällä todistamassa jopa Saksan autoteollisuuden viimeistä yhteistä IAA-näyttelyä (Internationale Automobil Ausstellung).

Monet hallien osastoista olivat jopa yllättävän pieniä. Lisäksi käytössä oli rajoituksia, joiden puitteissa sisäänpääsyä esimerkiksi kuvan VW-osastolle joutui odottelemaan melkoisen tovin.

On nimittäin hyvin mahdollista, että Euroopassa jatketaan enää yhdellä ainoalla tapahtumalla eli varhain keväällä järjestettävällä Geneven autonäyttelyllä.

Lue lisää: Münchenin näyttelyn päätähtenä voi pitää Mercedes-Benzin uutta EQE-täyssähkömallia – Suomeen jo ensi vuonna

Vaan yhtä kaikki. Daimler merkkeineen otti joka tapauksessa Münchenin näyttämön haltuun esittelemällä enemmän uusia malleja ja tutkielmia kuin koskaan aiemmin missään näyttelyssä.

Renault 5 syntyy uudelleen ja sen muodoissa on paljon alkuperäistä. Sähköautojen nopeasti kasvanut kysyntä Euroopassa on kiihdyttänyt uuden viitos-Rellun kehitystyötä, eli auton tuotantoversio halutaan esitellä jo vuoden 2022 aikana. Halvimman version hinta pyritään saamaan alle 20000 euron.

Osa halleissa nähdyistä uutuuksista oli lisäksi paradoksaalisesti esillä nimenomaan koronan vuoksi.

BMW i Vision Circular paljastaa paljon saksalaisyhtiön uudesta ajattelusta, minkä puitteissa tutkielma oli tehty kokonaan kierrätetyistä materiaaleista. Muodoista voinee ennustaa tulevien pienten BMW-mallien ulkonäköä.

Osastoilta löytyi nimittäin koko joukko jo aiemmin valmistuneita autoja, joiden tuominen suuren yleisön eteen onnistui siis pandemian vuoksi vasta nyt.

Mercedes-Benz otti näyttelyn haltuun sekä autojen määrällä että sunnuntai-illalla tapahtuneella varaslähdöllä – jossa esiteltiin kerralla peräti kahdeksan uutuusmallia. Niistä viisi oli täyssähköautoja sekä yksi erittäin suorituskykyinen lataushybridi. Illan shown varasti kuitenkin uusi EQE-sarja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?