Mitä sähköautojen veron poistaminen tuo tullessaan? Autotuojien edustaja veikkailee jo ketsuppipulloefektiä

Pääministeri Sanna Marinin hallitus on päättänyt poistaa täyssähköautojen autoveron. Samalla täyssähköautojen vuosittainen ajoneuvovero kuitenkin nousee.

Autoveron poistaminen täyssähköautoilta tietää ainakin uusien ja sitä myöten myös käytettyjen täyssähköautojen halpenemista.

Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio on päätöksestä enemmän kuin mielissään.

Lue lisää: Uusi kirja paljastaa autoverotuksen syylliset – ”Me hävitään tämä sota”

– 63 vuotta vanha autovero on siis pian poistettu, vaikkakin vain täyssähköautoilta. Tällä on suuri symbolinen merkitys, Kallio sanoo puhelimessa Ilta-Sanomille.

Vaikka täyssähköautojen autoveroa on jo aiemmilla toimilla laskettu verraten matalaksi eli 2,7 prosenttiin, on tämän vähänkin poistaminen Kallion mukaan nyt numeroitaan suurempi teko.

Lue lisää: Autoalan johtajalla kolme ratkaisua miljardiluokan ongelmaan – ”pitkällä tähtäimellä ainoa perusteltu ratkaisu on autoveron poisto”

– Sillä on varmasti merkittävä psykologinen vaikutus sähköautojen kysyntään. Jonkinlainen ketsuppipulloefekti sähköautojen kysynnässä saattaa siis olla edessä.

Ketsuppipulloefekti tarkoittaa tässä sähköauton hankinta-aikeiden yhtäkkistä laajamittaista realisoitumista. Eli kun patoa saadaan rikottua, repeää se sen jälkeen mahdollisesti suurellakin voimalla.

Täyssähköautojen autoveron poiston arvioidaan vähentävän hiilidioksidipäästöjä Kallion mukaan ”vuoden 2030 tasolla noin 60-70 000 tonnia”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?