Autoliitossa pelätään nyt tilannetta, jossa suomalaiset maksavat myös muiden EU-maiden sähköautoista

Autoliitto on ilmaissut liikenne- ja viestintäministeriölle kantavansa suurta huolta EU-komission ehdottamasta niin sanotusta sosiaalisesta ilmastorahastosta.

Ilmastorahaston ideana on korvata ilmastotoimien aiheuttamia kustannuksia erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa oleville EU-kansalaisille.

Sosiaalinen ilmastorahasto on yksi EU-komission ehdottama ilmastotoimi, jonka ideana on edistää niin sanotun yhteisvastuun ottamista EU:n jäsenvaltioiden ilmastohankkeista.

Lue lisää: Tuore turvallisuusselvitys nostaa esiin uhkakuvan: Bensiinin ja dieselin hinnannousu voi herättää kansalaisissa vakavaa tyytymättömyyttä

Suunnitelmien mukaan jäsenvaltioilta kerättäisiin jopa 144,4 miljardin euron suuruinen rahasto, josta tuettaisiin "sosiaalisesti oikeudenmukaista siirtymää” eli jäsenmaat voisivat käyttää ilmastorahaston varoja esimerkiksi erilaisiin kompensaatiohankkeisiin kuten vaikkapa sähkö- ja biokaasuautojen hankintatukiin.

Autoliiton asiasta antaman lausunnon mukaan järjestelmässä piilee riski siitä, että EU:n vauraat maat kuten Suomi joutuisivat jatkossa tukemaan ”muiden maiden kansalaisten sähköautojen ja muiden vihreän siirtymän tuotteiden hankintoja”.

Lue lisää: Vertailu: Bensan hinnannousu Suomessa kuuluu jo koko EU-alueen kovimpiin

Ainakin toistaiseksi Suomi onkin suhtautunut EU-tason sosiaaliseen ilmastorahastoon melko kriittisesti.

Euroopan unionin komission esityksessä ilmastotoimiksi on esillä myös tieliikennettä koskeva Euroopan laajuinen päästökauppajärjestelmä, minkä lisäksi Suomen taakanjakosektorin päästövähennysvelvoitetta on esitetty korotettavaksi EU:n uuteen kaikkein tiukimpaan luokkaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?