Fordin täyssähkö-Mustang eli Mach-e on lajissaan verraten kehuttu uutuusauto, joka tarjoaa sekä sporttista sähkösäpäkkyyttä että reilusti tilaa viidelle.
Mutta mistä kaikesta joutuukaan tinkimään, jos alleen valitsee malliston kaikkein edullisimman version?
Eksoottisesti hipaisunappiavautuvat ovet toimivat huomattavasti paremmin kuin äkkiseltään ehkä uskoisi. Erityistä suurta hyötyä ratkaisusta ei kuitenkaan ole.
Vastaus kuuluu, että ajoakun koosta ja pikalataustehosta, nelivedosta sekä hieman myös tehoista ja vakiovarusteista.
Ulkonäössä eroja ei sen sijaan juuri ole, eli siltä osin auto poikkeaa kalliimmista versioistaan oikeastaan vain maltillisemmalla eli Suomessa lähinnä vain järkevämmällä vannekoollaan.
Ohjauspyörän läpi näkyvä mittaristonäyttö kertoo ajossa tarpeellisimmat tiedot. Näytön yläkulmia on tosin ajoittain hankala nähdä.
Sisälle hypätessä huomaa, kuinka ulkoa päin tarkastellen melko matalalta näyttävä kylkilinja kätkee todellisuudessa sisäänsä varsin korkealla sijaitsevan lattian.
Perusmallissakin on tilaa siinä missä arvokkaammissakin vaihtoehdoissa, eli todella hyvin – kiitos muun muassa auton korkealla sijaitsevan katon.
Sisusta on puhdaslinjainen ja monin osin jopa karu, vaikka varusteita onkin melko paljon.
Mallia on tältä osin selvästi otettu Teslasta, aina suurta ja pystyyn käännettyä, ilahduttavasti vieläpä melko sulavatoimista kosketustoimista monitorinäyttöä myöten.
Ruuma on suuri – ja lisää litroja löytyy vielä nokkapellin alla sijaitsevasta etutavaratilasta ”frunkista”.
Sisällä sähkö-Mustangin hinnat-alkaen mallin merkittävin varuste-ero löytyy istuimien säädöistä, jotka ovat hieman yllättäen perinteisen mekaanisia.
Myös verhoilu on aavistuksen Mach-e:n muita malliversioita vaatimattomampi.
Mutta ei kun napista käyntiin ja baanalle. Vääntöä on ”pikkumoottorisessakin” vaihtoehdossa tarjolla sen verran runsaasti, että kumit vinkaisevat lähtiessä.
Fordin uusi Sync4-tietoviihdejärjestelmä on kaikin puolin helppokäyttöinen. Sen kuluttajalle näkyvä lopputulos muistuttaa selvästi Teslan ratkaisua.
Onneksi myös rauhallinen ajo onnistuu, sillä voimalinjan käyttäytymiseen vaikuttavia säätömahdollisuuksia on tarjolla täyssähköautoille tavanomaisen runsaasti.
Sporttimoodi päällä ja ylipäätään reippaammalla voimankäytöllä ajettaessa auton takaveto alkaa kuitenkin todella tuntua ja perän saa halutessaan lähtemään myös näyttävään sivuluisuun.
Tarpeetonta? Täysin. Näyttävää tai hauskaa? Ehdottomasti.
Mielessä käy, mitenköhän takavetoinen Mach-e mahtaakaan pysyä aisoissa talvikeleissä...
Vaikka Ford Mustang Mach-E kantaakin perinteisen sporttiauton nimeä, se on silti ehdottomasti enemmän perhe- kuin urheiluauto.
Hintojen osalta voisi vielä mainita, että Mustang-mallistossa isompiakkuinen takavetovaihtoehto (jossa on muuten myös 27 hevosvoimaa enemmän) maksaa reilut 8 000 euroa nyt koeajettua versiota enemmän.
Lähes samaa luokkaa edustaa myös ero malliston vastaavaan pikkuakkuiseen nelivetoon.
Niin akku, tosiaan. Sen osalta koeajetun auton kapasiteetti yltää lukuun 75 kWh, mikä tarkoittaa normin mukaista 420 kilometrin toimintamatkaa.
Normi ei kuitenkaan ole sama asia kuin todellinen kulutus, joten teimme Mustangille niin sanotun akku tyhjäksi -testin ajamalla noin 300 kilometrin maantiematkan – josta noin 1/3 oli tavanomaista kantatietä ja loput pääasiassa 120 km/h rajoituksella varustettua moottoritietä.
Pikalatausteho ylsi koeajossa noin sataan kilowattiin, minkä puolesta muutenkin pakollinen pieni WC-tauko riitti hyvin vajaan sadan lisäkilometrin latautumiseen.
Tämän reissun Mach-e suoritti kunnialla, minkä lisäksi akkuun jäi vielä toimintamatkaa noin 70 kilometrin verran.
Sama testi toiseen suuntaan antoi lähes tarkalleen saman tuloksen, eli pikkuakkuisellakin Mustangilla voi ainakin kesäoloissa ajaa varsin huoletta selvästi yli 350 kilometriä maantietä kerrallaan.
Jos ajot suoritti pelkästään taajamassa, akku tuntui riittävän jopa pidemmälle kuin tehdas ilmoittaa.
Lue lisää: IS:n koeajossa Tesla Model 3 Long Range Dual Motor
Tekniikka
Ford Mustang Mach-E RWD Standard range
Moottori sähkömoottori, 198 kW (269 hv), 430 Nm
Suorituskyky 0–100 km/h 6,1 s, huippunopeus 180 km/h
Toimintamatka 440 km WLTP
Latausnopeus 38 min (115 kW pikalataus 35-276 km)
Ajoakku 75,0 kWh
Kulutus 17,2 kWh/100 km sähkö WLTP
CO2-päästöt 0 g/km
Voimansiirto A, takaveto
Mitat p 4 712, l 1 881, k 1 597 mm, akseliväli 2 972 mm, paino 1 993 kg, tavaratila 402 (taka) + 80 l (etu)
Hinta 49 991 euroa
Kiitämme
Malliston kalliimpia versioita vastaavaa ajotunnelmaa
Reiluja sisätiloja ja erillistä tavaratilaa edessä
Moitimme
Ohjauksen lievän etäistä jenkkihenkisyyttä