Uusi turvallisuus­selvitys nostaa esiin uhkakuvan: Dieselin ja bensiinin hinnannousu voi herättää kansalaisissa vakavaa tyytymättömyyttä

Muutama päivä sitten julkaistun turvallisuusselvityksen mukaan hallinnon ilmastotyö voi johtaa myös tilanteeseen, jossa polttoaineiden hinnannousu saa kansalaiset protestoimaan tähän mennessä nähtyä isommin.

Pitkällä tähtäimellä ilmastonmuutokseen liittyvien turvallisuusvaikutusten estäminen on selvityksen mukaan mahdollista, mikäli siirtymä vähähiilisyyteen on tehokas.

2.9.2021 7:02

”IlmastotoimET, kuten polttoaineen hinnannousu, herättävät vastustusta ja lisäävät poliittisten ääriliikkeiden kannatusta.”

Muun muassa tällaista uhkakuvaa maalailee nyt hallituksen tilaama uunituore ilmastoturvallisuusselvitys ”Uhat ja varautuminen kokonaisturvallisuuden toimintamallissa”, jonka mukaan ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävä politiikka voi myös heikentää väestön luottamusta yhteiskunnan toimintaan ja synnyttää jopa turvallisuusuhaksi laskettavaa liikehdintää, mikäli ilmaston vuoksi tehtävät toimenpiteet koetaan eriarvoistaviksi.

Lue lisää: Autoalan asiantuntija esittää arvionsa polttomoottori­autojen tulevaisuudesta Suomen maanteillä

”Mikäli siirtymä ei ole oikeudenmukainen, toimenpiteet voivat aiheuttaa vastustusta niin poliittisten ryhmien kuin laajan yleisön keskuudessa”, selvitys muun muassa mainitsee.

Lue lisää: Professori arvelee, ettei eduskunta uskalla korottaa bensan ja dieselin hintaa – ”Ranskassa keltaliivit pysäyttivät yhteiskunnan”

Erityisen herkkäluonteisia ilmastotoimenpiteet ovat silloin, kun ne kohdistuvat suoraan kansalaisten arkeen kuten esimerkiksi juuri autoiluun.

Mikäli poliittiset ryhmät ja kansalaiset nousisivat laajalti vastustamaan vaikkapa bensiinin ja dieselin hinnannousua, ”riittävän tehokkaiden, mutta silti demokraattisesti päätettyjen ja yleisesti hyväksyttävien toimien aikaansaaminen” olisi selvityksen mukaan vaikeaa.

Lue lisää: Sähköautoilijat ry vaatii hallitukselta EU-tavoitteita kireämpää politiikkaa – ”Hankintatuen tasoa on korotettava merkittävästi”

”Yhtä aikaa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautumisen kanssa valtiojohdon on edelleen pystyttävä edistämään tehokasta, mutta kansalaisille hyväksyttävää ilmastopolitiikkaa, kuten siirtymää vähähiilisyyteen. Kysymykset kytkeytyvät vahvasti valtiojohdon vallan legitimiteettiin”, selvitys toteaa.

Lue lisää: Hallitus on päättänyt tieliikenteen päästövähennys­keinoista – kansalaisten ajamat kilometrit aiotaan jäädyttää vuoden 2019 tasoon

Turvallisuusselvityksen mukaan hiili-intensiivisen kulutuksen suitsimiseen tähtäävät keinot kuten fossiilisten polttoaineiden käytön lopettaminen liikenteessä kohtaavat todennäköisesti kansalais- ja muuta vastustusta myös jatkossa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?