”IlmastotoimET, kuten polttoaineen hinnannousu, herättävät vastustusta ja lisäävät poliittisten ääriliikkeiden kannatusta.”
Muun muassa tällaista uhkakuvaa maalailee nyt hallituksen tilaama uunituore ilmastoturvallisuusselvitys ”Uhat ja varautuminen kokonaisturvallisuuden toimintamallissa”, jonka mukaan ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävä politiikka voi myös heikentää väestön luottamusta yhteiskunnan toimintaan ja synnyttää jopa turvallisuusuhaksi laskettavaa liikehdintää, mikäli ilmaston vuoksi tehtävät toimenpiteet koetaan eriarvoistaviksi.
Lue lisää: Autoalan asiantuntija esittää arvionsa polttomoottoriautojen tulevaisuudesta Suomen maanteillä
”Mikäli siirtymä ei ole oikeudenmukainen, toimenpiteet voivat aiheuttaa vastustusta niin poliittisten ryhmien kuin laajan yleisön keskuudessa”, selvitys muun muassa mainitsee.
Erityisen herkkäluonteisia ilmastotoimenpiteet ovat silloin, kun ne kohdistuvat suoraan kansalaisten arkeen kuten esimerkiksi juuri autoiluun.
Mikäli poliittiset ryhmät ja kansalaiset nousisivat laajalti vastustamaan vaikkapa bensiinin ja dieselin hinnannousua, ”riittävän tehokkaiden, mutta silti demokraattisesti päätettyjen ja yleisesti hyväksyttävien toimien aikaansaaminen” olisi selvityksen mukaan vaikeaa.
”Yhtä aikaa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautumisen kanssa valtiojohdon on edelleen pystyttävä edistämään tehokasta, mutta kansalaisille hyväksyttävää ilmastopolitiikkaa, kuten siirtymää vähähiilisyyteen. Kysymykset kytkeytyvät vahvasti valtiojohdon vallan legitimiteettiin”, selvitys toteaa.
Turvallisuusselvityksen mukaan hiili-intensiivisen kulutuksen suitsimiseen tähtäävät keinot kuten fossiilisten polttoaineiden käytön lopettaminen liikenteessä kohtaavat todennäköisesti kansalais- ja muuta vastustusta myös jatkossa.