Miksi Hyundai Konaa myydään Portugalissa aivan eri nimellä kuin Suomessa? Taustalta löytyy rivoksikin mielletty ruumiinosa

Suomalaismies bongasi Portugalissa itselleen hyvin tutun Hyundain, mutta aivan eri mallinimellä varustettuna.

Kauai ei herätä mielleyhtymää liittyen portugalin kielen cona-sanaan. Hyundai Kauain saa myös täyssähkötekniikalla (kuvassa) varustettuna.

Kauai. Näin lukee Portugalissa uutena myydyn Hyundai Konan takakontissa – mutta miksi?

Syy nimenmuutokseen löytyy nopeasti portugali-suomi-sanakirjasta, jonka mukaan c-kirjaimella kirjoitettu Kona (eli ”Cona”) tarkoittaa yksinkertaisesti naaraspuolisen ihmisen sukuelintä.

Lue lisää: Ensitestissä Hyundai Bayon – tällainen on nyt parinkymmenen tonnin hintaluokkaan asettuva uusi korealais-eurooppalainen katumaasturi

Suomeksi cona-sanan voi kääntää suoraan vaikkapa kaikille tutuksi v-alkuiseksi voimasanaksi. Siis siksi, jonka lukuisat synonyymit alkavat myös muun muassa p- ja t-kirjaimilla.

Nimenvaihdoksen tausta on siis tätä myöten selvä, mutta miksi juuri Kauai? Se kun on saari Havaijilla.

Hyundain tiedotteen mukaan yhteys Havaijiin ei suinkaan ole sattumaa, sillä korealaisyhtiö on perinteisesti nimennyt osan malleistaan pohjoisamerikkalaisten lomakohteiden mukaan – meillä parhaiten tunnettuina esimerkkeinä muun muassa Santa Fe ja Tucson.

Yhteys lomakohteeseen löytyy Konan tapauksessa Havaijista, jonka Oahu-saareelta löytyy Kona Town.

Eli yhdistävä tekijä on siis lomakohteena Havaiji.

Lue lisää: Alle 50 000 euron sähköauto harkinnassa? TM testasi ja löysi niukalla erolla voittajan

Kona ei kuitenkaan ole ensimmäinen auto, jonka nimeä korealaismerkki on joutunut säätämään.

Esimerkiksi edellisestä käy nimittäin myös takavuosien Lantra-malli, joka tuli Suomessa myyntiin Elantrana.

Pelkkä lantra-sana ilman E-kirjainta olisi nimittäin mitä todennäköisimmin vienyt suomalaisasiakkaiden ajatukset lähinnä (alkoholi)juomien sekoitteluun.

Muita autoalalta aiemmin tuttuja nimiongelmia ovat vuosien varrella olleet muun muassa Audi E-tron (ransk. étron = pökäle), Chevrolet Nova (esp. no va = ei kulje), Ford Pinto (esp. pinto = penis), Mazda Laputa (esp. la puta = prostituoitu) sekä Mitsubishi Pajero (esp. pajero = itsetyydyttäjä).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?