Mitä eroa on sähköauton D- ja B-asennoilla?

Sähköautoissa ei ole perinteistä vaihdelaatikkoa vaan niin sanottu ajotilavalitsin. Mutta mitä tarkoittaa sen yhteydestä löytyvä B-kirjain?

Kuvan Hyundai-sähköautossa rekuperaatiota eli energian talteenoton voimakkuutta (B-asento) säädetään ratin siivekkeistä. Varsinaisen ajotilavalitsimen nappulat (D eteen, R taakse, N vapaa ja P pysäköintitila) sijaitsevat tässä keskikonsolissa.

12.8.2021 6:47

Kun sähköauto kulkee eteenpäin, käyttää se joko sähkömoottoria, rullaa vapaasti tai vaihtoehtoisesti rekuperoi eli ottaa talteen hidastustilanteesta syntyvää energiaa.

Mainituista toiminnoista taloudellisinta on rullaaminen. Se alkaa, kun kuljettaja nostaa jalan kaasu- eli oikeammin tehopolkimelta.

Mikäli kuljettaja haluaa hidastaa enemmän, hän painaa jarrupoljinta ja aktivoi samalla auton jarrutusenergian talteenoton.

Lue lisää: Tässä ovat Kainuun ensimmäiset sähkötaksit – ”Akuston varaustaso näytti viittä prosenttia”

Usein energian talteenoton eli rekuperaation voimakkuutta voi myös säätää, tyypillisesti B-kirjaimella merkitystä kytkimestä.

Toyotan hybridiautoissa sähkövoimalinjan B-asento kytketään päälle perinteisesti vivusta.

B-asento kytkettynä auton vauhti hidastuu kuin jarrutettaessa, mutta yksinkertaisesti nostamalla jalka tehopolkimelta.

Äärimmillään rekuperoinnilla varustetulla sähköautolla voi siis ajaa käyttämällä pelkkää kaasupoljinta – sekä kiihdyttämiseen että jarruttamiseen.

Lue lisää: Tutkimus: Sähköautojen huollot ja korjaukset bensiiniautoja kalliimpia – alkuun jopa yli kaksinkertainen ero

Monissa sähköautomalleissa kuljettajalla on käytössään myös ajoprofiilin valinta.

Volkswagenin ID-malliperheen sähköautoissa N-, R-, B- ja D-tilojen välillä liikutaan kiertokytkintä kääntämällä.

Esimerkiksi Volkswagenin sähköautoissa Sport-ajoprofiili suosii jarrutusenergian talteenottoa myös D-asennossa – mutta ei aivan samassa määrin kuin B-asennossa.

Joissain tilanteissa myös akun varaustaso ratkaisee: jos ajoakku on ladattu aivan täyteen, ei siihen voi varastoida enää rekuperoituakaan energiaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?