Näin pitkälle pääsi uuden sähköauton ja matkailuvaunun yhdistelmällä – Moottori: ”Hidastaa jo varsin kohtuullistenkin matkojen taittamista” - Autot - Ilta-Sanomat

Näin pitkälle pääsi uuden sähköauton ja matkailuvaunun yhdistelmällä – Moottori: ”Hidastaa jo varsin kohtuullistenkin matkojen taittamista”

Sähköautojen joukosta löytyy jo useita malleja, joiden perään saa kytkeä melko isonkin kärryn – kuten vaikkapa matkailuvaunun.

Moni sähköauton latauspiste on sijoitettu yhä niin, että perässä olevan asuntovaunun joutuu latauksen ajaksi irrottamaan.

10.8. 13:40

Sekä sähköautot että matkailuvaunut myyvät nyt selvästi paremmin kuin muutama vuosi sitten.

Mutta mitä tapahtuu sähköauton toimintamatkalle, kun auton perässä on reilusti ilmanvastusta keräävä puolitoistatonninen matkailuvaunu?

Asiaa on nyt selvittänyt muun muassa Autoliiton äänenkannattajana tunnettu Moottori-lehti, joka kokeili tuoreessa numerossaan noin 1 300-kilogrammaisen yksiakselisen matkailuvaunun vetämistä täyssähköisellä Volvo XC40 P8 -katumaasturilla.

Lue lisää: Koeajossa Volvo XC40 Recharge P8 AWD: Pätevästi pakattu, mutta toimintamatkaa joutuu liikaa arvailemaan

Testin lopputulema oli, että vaikka voimakkaasti vääntävä täyssähköinen voimalinja sopiikin sinänsä vetämiseen loistavasti, kasvoi sähköauton kulutus vaunun kera niin korkeaksi, etteivät pitkät päivämatkat enää onnistuneet.

Vetoautona olleen Volvon käytännön kertatoimintamatka jäi nimittäin testissä 80 km/h maantievauhdissa lähemmäs sataa kuin kahtasataa kilometriä, minkä lisäksi murhetta aiheutti myös itse latausverkon puutteellisuus:

Lue lisää: Tavallisesta käytetystä perä­kärrystä tuli hitti – nämä auto­kaupan haku­sanat vetävät nyt kovaa

”Sähköautolla asuntovaunun vetäminen on siis mahdollista, mutta erityisen mielekkääksi toiminnaksi sitä ei voi kutsua. Vaunun aiheuttama kulutuslisä on niin suuri, että jatkuva pysähtely hidastaa jo varsin kohtuullistenkin matkojen taittamista merkittävästi”, lehti summasi ajokokeensa.

Hyvää uudessa Dethleffs-matkailuvaunussa oli testin mukaan se, että siellä oli verraten mukavaa odotella vetoauton ajoakun täyttymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?