Tutkimus: Sähköautojen huollot ja korjaukset bensiiniautoja kalliimpia – alkuun jopa yli kaksinkertainen ero

Tuoreen tutkimuksen mukaan sähköauton ylläpito on ainakin alkuun polttomoottoriautoa selvästi kalliimpaa.

Sähköautot vaikuttaisivat olevan huoltokuluiltaan edullisia, mutta erityisesti korjaukset tulevat tutkimuksen mukaan alkuun selvästi polttomoottoriautoa kalliimmiksi. Asiakkaan kannalta kyse on käytännössä takuun alaisesta ajoneuvosta.

6.8.2021 10:32

Sähköajoneuvojen korjaamoa vaativa ylläpito eli huollot ja korjaukset tulevat kalliimmiksi kuin vastaavien bensiiniautojen, kertoo nyt analyysitoimisto We Predictin uunituore tutkimus.

Tulos pohjautuu Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa tutkittuun noin 19 miljoonaan vuosien 2016 ja 2021 välillä valmistetun auton huolto- ja korjaamokäyntiin.

Lue lisää: Ovatko ukkonen, kova vesisade ja sähköauto vaarallinen yhdistelmä?

Tutkimuksen mukaan sähköauton ylläpito olisi kolmen kuukauden omistamisen jälkeen peräti 2,3 kertaa kalliimpaa kuin vastaavan polttomoottoriauton.

Ero kuitenkin näyttäisi kaventuvan ajan myötä reilusti, sillä vuoden omistamisen jälkeen kulut tältä saralta ylittivät polttomoottoriauton enää 1,6-kertaisesti.

Lue lisää: Kaksi syytä olla vaihtamatta sähköautoon – kyselyn tulos kertoo silti merkittävästä kiinnostuksesta

Sähköautojen korjaustöiden kalleus selittyy tutkimuslaitoksen mukaan pitkälti sillä, että huolto- ja korjaamohenkilöstö näyttäisi käyttävän sähköautojen diagnosointiin noin kertaa enemmän aikaa kuin vastaavan polttomoottoriauton tapauksessa.

Sähköautoasiantuntijoiden tuntipalkka oli lisäksi keskimäärin noin 1,3 kertaa korkeampi kuin vastaavan perushuoltohenkilöstön.

Suurin osa sähköautojen korjaustöistä keskittyi nimenomaan sähköautoja koskeviin vikoihin kuten esimerkiksi autojen latausongelmiin.

Lue lisää: Tässä ovat Kainuun ensimmäiset sähkötaksit – ”Akuston varaustaso näytti viittä prosenttia”

We Predict aikoo vielä jatkaa tutkimusta raportilla, jossa sähköautojen huolto- ja korjauskustannuksia tarkastellaan vastaavalla laajuudella myös kolmen vuoden huolto- ja korjaushistorian osalta.

Sähköauton kannattavuutta esimerkiksi bensiiniautoon nähden voit vertailla muun muassa tällä laskurilla. Sen kenttiin voi syöttää myös esimerkiksi oletetut korjauskustannukset, huoltovälit, käytetystä ulkomaantuonnista maksettavan autoveron sekä sähköautojen tapauksessa myös ajoakuston arvioidun vaihtovälin.

We Predictin tutkimuksesta uutisoi mm. Automotive News Europe.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?