Yhä enenevässä määrin verkkoon siirtyvä autokauppa kerää yhä ympärilleen aivan uudenlaisiakin huijausmuotoja, kertoo InspectWise Oy:n toimitusjohtaja Tomi Rantanen.
Rantasen edustama yritys myy asiakkailleen ulkomailla sijaitsevien käytettyjen ajoneuvojen tarkastuksia ja toimii siis eräänlaisena ostajan ja myyjän välikätenä.
– Yksi pirullisimpia huijauksia joihin olen törmännyt viimeisen vuoden aikana, on merkkiliikkeiden verkkosivustojen kaappaus. Rikolliset olivat hakkeroineet ja vaihtaneet Mercedeksen saksalaisen piirimyyjän sivuille omat yhteystietonsa, Rantanen kertoo.
Lue lisää: Miksi ulkomailta tuotu käytetty auto pelottaa ostajaa? Yksi syistä on ylivoimainen ykkönen
Huijauksen myötä kyseisen sivuston tarjonnasta kiinnostuneet pahaa-aavistamattomat ostajat olivat nielleet uskottavan oloiset puhelin- ja sähköpostitiedot sellaisenaan ja saaneet lopulta sähköpostiinsa hyvin ammattitaitoisesti laaditut ja aidon oloiset kauppakirjat sekä laskut.
– Kaikessa näyttää kuin asioisit merkkiliikkeen kanssa. Laskun tilinumero vain on rikollisten hallinnassa oleva tili, jonne lähetetyt rahat häviävät ainiaaksi rikollisten haltuun.
Rantasen mukaan uhrien joukkoon oli päätyä myös suomalainen autokauppias, joka oli jo näpytellyt maksun valmiiksi verkkopankissa.
– Onneksi hän pysähtyi ja päätti tehdä vielä varmistuksia. Soitto saksalaisen autokaupan netin puhelinluettelossa ilmoittamaan numeroon oli pelastus. Puhelimeen vastannut asiakaspalvelija oli kertonut liikkeen sivujen olevan hakkeroituja ja vahvisti saadun laskun tulleen huijareilta.
Rantanen on autoalan tuoreimmista verkkohuijauksista erittäin tietoinen, sillä InspectWiseltä tilataan lopulta huijauksiksi paljastuvin ulkomaisiin autoilmoituksiin kytkeytyviä autotarkastustarjouksia peräti viikoittain.
– Tiivistettynä haluaisin sanoa, että jos joku autotarjous netissä on liian hyvä ollakseen totta, niin se ei todellakaan ole totta.