Mitä pitää tehdä, jos auton rengas puhkeaa maantiellä? - Autot - Ilta-Sanomat

Mitä pitää tehdä, jos auton rengas puhkeaa maantiellä?

Mikäli rengas tyhjenee esimerkiksi auton seistessä pihassa, ei kyse ole useinkaan varsinaisesta vaarasta. Tien päällä tilanne onkin sitten jo jossain määrin toinen.

Rengasvalmistajista esimerkiksi Nokian tarjoaa uusien renkaiden ostajalle ilmaisen ympärivuorokautisen tiepalvelun määräajaksi.

1.8. 12:00

– Jos rengas puhkeaa kovassa nopeudessa, auto alkaa yleensä puoltaa. Siksi ensimmäisenä täytyy keskittyä pitämään ohjaus suorassa, kunnes turvallinen pysähdyspaikka löytyy, rengasketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen kertoo.

Puhjenneella renkaalla ei ole syytä ajaa yhtään pidemmälle kuin on aivan pakko, sillä myös auton vanne ja muutkin osat voivat vaurioitua.

Rikkinäisellä pyörällä ajaminen on vaarallista myös auton ohjattavuuden sekä ajo-ominaisuuksien kannalta.

Lue lisää: Rengasfirma näkee kuluttajien käytöksessä merkittävän muutoksen

Myös vakuutusyhtiö voi kieltäytyä korvauksista, mikäli autoon tulee lisävaurioita rikkinäisellä renkaalla ajamisesta.

Pysäyttämisessä pitää puolestaan huomioida myös takana autoilevat, näyttämällä ajoissa vilkkua ja väläyttämällä mahdollisesti myös jarruvaloa.

Lisäksi, jos joudut pysähtymään paikkaan, jossa auto voi aiheuttaa vaaraa muille tiellä liikkujille, myös hätävilkut kannattaa kytkeä päälle. Vähänkään vilkkaammassa ja vaarallisemmassa paikassa on syytä asettaa myös varoituskolmio ja pukea heijastinliivit päälle.

Vanhemmissa autoissa on yleensä vararengas, uusissa paikkauspullo.

Joissakin autoissa vararengas on tilapäinen, eli maksiminopeus vaihdetulla hätärenkaalla saattaa olla vain 60 tai 80 km/h.

– Jos päädyt käyttämään tilapäistä vararengasta tai paikkauspulloa, tulee muistaa, että autolla ei pidä ajaa enempää kuin on tarve eli vain lähimmälle korjaamolle.

Lue lisää: Helteellä renkaat voivat kulua tavallista nopeammin – ovatko kesäkumisi lailliset?

– Mikäli renkaanvaihto tai -paikkaus ei ole tuttua puuhaa tai rikkoutunut rengas on ajoradan puolella niin, että sitä ei pysty vaihtamaan turvallisesti, kannattaa soittaa esimerkiksi oman vakuutusyhtiön hätäpalveluun tai tilata hinausauto. Myös rengasvalmistaja saattaa tarjota apua tien päälle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?