Korvaako vakuutus, jos sähköauton akku hajoaa pohjakosketuksessa? ”7 000 - 30 000 euroa” - Autot - Ilta-Sanomat

Korvaako vakuutus, jos sähköauton akku hajoaa pohjakosketuksessa? ”7 000 - 30 000 euroa”

Sähköautojen korkeajänniteakut sijaitsevat käytännössä aina auton alla.

Sähköauton energiavarasto eli ajoakku on sijoitettu käytännössä aina auton pohjaan. Syynä ovat muun muassa tilankäyttö, kolariturvallisuus sekä painonjakauma.

31.7. 16:30

Vaikka sähköauton ajoakku onkin suojattu, voi se myös vaurioitua, mikäli auton pohja osuu pahasti esimerkiksi maahan tai kiveen.

– Mökkiteillä kannattaa olla erityisen varovainen, ettei auton pohja osu kiveen tai muuhun epätasaisuuteen. Toki akku voi vaurioitua myös kaupungissa ajettaessa esimerkiksi katukivetyksen laitaan, sanoo Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisen johtaja Kristian Hiljander yhtiön lähettämässä tiedotteessa.

Lue lisää: Koeajossa sähköiseksi muunnettu menestysmalli – kuskia kaitsevat järjestelmät ärsyttävät tavallista enemmän

Hiljanderin mukaan korkeajänniteakun korjaus on kallis ja aikaa vievä toimenpide.

– Akun korjauskustannukset voivat olla 7 000 - 30 000 euroa. Auton korjaaminen saattaa kestää useamman viikon. Jos akku joudutaan kokonaan vaihtamaan, saattaa uutta akkua joutua odottamaan pitkään. Valmistajien välillä on eroja varaosien saatavuudessa. Akun vaurioituminen voi aiheuttaa myös tulipaloriskin.

Hiljander kertoo, että kolarointiturvan sisältävä laaja kaskovakuutus korvaa ainakin hänen edustamassaan yhtiössä myös törmäyksessä rikkoutuneen akun vaurioiden korjaamisen.

Suurimpana sudenkuoppana kaskoasiakkaan kannalta onkin usein se, että akkuvaurioitunut auto voi olla poissa käytöstä huomattavan pitkään.

Lue lisää: Tässä ovat Kainuun ensimmäiset sähkötaksit – ”Akuston varaustaso näytti viittä prosenttia”

– Tähän riskiin voi varautua ottamalla keskeytysvakuutuksen.

Jos akkukorjaus kestää kauan – esimerkiksi varaosien hankalan saatavuuden vuoksi – korjauksen kesto voi silti ylittää keskeytysvakuutuksenkin enimmäiskorvausajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?