Opiskelijanainen osti Ford Focuksen 1 400 eurolla – 50 kilometrin jälkeen kävi juuri se, mitä hän ei olisi toivonut - Autot - Ilta-Sanomat

Opiskelijanainen osti Ford Focuksen 1 400 eurolla – 50 kilometrin jälkeen kävi juuri se, mitä hän ei olisi toivonut

Hyvinkääläinen nainen halusi hyväkuntoisen auton, koska hänellä ei opiskelijana olisi varaa korjata sitä.

28.7. 7:15

Naisen käytettynä ostamassa Ford Focuksessa syttyi vikavalo vain 50 kilometrin ajon jälkeen, eikä auton moottori enää käynnistynyt.

Nainen on nyt hävinnyt myyjää vastaan nostamansa oikeusjutun, jossa hän vaati kaupan purkamista. Nainen joutuu maksamaan 2 384 euroa myyjän oikeuskuluja.

Hyvinkääläinen nainen etsi viime heinäkuussa käytettyä henkilöautoa. Hän huomasi myynti-ilmoituksen, jolla mies kaupitteli vuosimallin 2005 Ford Focusta. Autolla oli ajettu 305 000 kilometriä.

Focusta kuvailtiin ilmoituksessa siistiksi, hyväkuntoiseksi ja tekniikaltaan täydeksi kympiksi.

Nainen sopi tapaamisen myyjän kanssa Lahteen. Hän kertoi olevansa opiskelija, jolla ei ole varaa korjata autoa, joten auton tuli olla hyvässä kunnossa.

Naisen mukaan mies vakuutti auton olevan kunnossa ja toimivan varmasti. Mies uskoi naisen saavan Focuksesta hyvän auton vuosiksi.

Nainen luotti myyjän antamiin tietoihin. Lisäksi nainen tutki autoa silmämääräisesti ja teki noin kymmenen minuuttia kestäneen koeajon, koska myyjällä oli kiire.

Hyvinkääläinen päätti tehdä kaupat autosta ja maksoi miehelle käteisellä kauppahinnan 1 400 euroa.

Ilo uudesta kulkupelistä jäi perin lyhytaikaiseksi. Nainen ehti ajaa Focuksella vain noin 50 kilometriä, kun vikailmoitusvalo syttyi palamaan kotimatkalla Mäntsälässä. Auton moottori sammui, eikä enää käynnistynyt. Focus hinattiin Hyvinkäälle.

Hän joutui ostamaan opintolainalla syyskuussa toisen käytetyn auton 1 700 eurolla.

Nainen vaati Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa ensisijaisesti Focuksen kaupan purkamista ja myyntihinnan palauttamista hänelle sekä sitä, että myyjä käy noutamassa auton pois.

Toissijaisesti nainen vaati myyjältä 1 000 euron hinnanalennusta.

Lisäksi nainen vaati myyjältä 100 euron vahingonkorvausta asian selvittelystä, 12 euron kuukausittaista autopaikkamaksua sekä 2 650 euron oikeudenkäyntikulujen korvaamista.

Nainen väitti myyjän antaneen ennen kaupantekoa ja sen yhteydessä olennaisesti virheellisiä tietoja auton kunnosta.

– Koska auton käytön estävä vika on ilmennyt välittömästi kaupanteon jälkeen, myyjän on täytynyt tietää tai olisi täytynyt tietää viasta, kanteessa todettiin.

Nainen ei sulkenut pois mahdollista myyjän tietoista vilppiäkään. Kanteessa viitattiin auton sähkö- tai järjestelmäviasta ilmoittavan valosignaalin kytkemiseen pois päältä siten, että se on esimerkiksi lyhyehkön koeajon ajan sammuksissa.

Myyjä kiisti kanteen ja vaati ostajan kaikkien vaatimusten hylkäämistä. Hän vakuutti, ettei ollut tietoinen viasta, joka esti moottorin käynnistymisen.

Mies piti pöyristyttävänä väitettä siitä, että hän olisi autojen tekniikkaa ymmärtämättömänä manipuloinut autoa ennen koeajoa.

Todistajana kuultu autoalan mies kertoi tutkineensa Focuksen sähköt vikakoodilukijalla. Hän kertoi saaneensa auton moottorin hetkellisesti käyntiin, mutta sitten moottori taas sammui.

Miehen mielestä autossa oli laaja sähkövika ja syyksi hän arveli Ecun eli auton ohjausyksikön vaurioitumista. Uusi ohjausyksikkö maksaa miehen mukaan noin 2 500 euroa.

Toinen todistaja, Fordeja työkseen korjaava mies, oli perehtynyt tapaukseen vain vikakoodiluettelon perusteella. Hän ei uskonut teoriaa Ecun rikkoutumisesta. Mies veikkasi syyksi mittariston vikaa, jonka korjaamisesta voisi selvitä 350 eurolla.

Käräjäoikeuden mukaan ei ollut näytetty, milloin vika Focuksessa oli syntynyt.

Oikeuden mielestä myyjä ei ollut antanut ostajalle virheellisiä tietoja autosta.

Käräjäoikeus hylkäsi naisen kanteen ja velvoitti hänet korvaamaan myyjän yhteensä 2 384 euron oikeudenkäyntikulut.

Itä-Suomen hovioikeus ei ole myöntänyt naiselle jatkokäsittelylupaa, joten käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?