Tesla on ollut 2010-luvun automaailman tapaus, jonka kasvutahti tuntuisi vain kiihtyvän tällä vuosikymmenellä. Isossakin kuvassa autojen sähköistyminen on tosiasia, jota vastaan lienee turha harata.
Täyssähköautojen kantamat yhdellä latauksella ovat kasvussa, kuten Teslan Model 3:n ns. Long range-, eli pitkän kantaman versio osoittaa.
Viimeisin vuosimallin 2021 WLTP-lukema on tällä kolmosella peräti 614 kilometriä. Sen myötä voi hyvin unohtaa myös kuvitelmat sähköauton sopivuudesta pelkkään nurkka-ajoon.
Minimalistista ohjaamoa dominoi suuri kosketusnäyttö, jonka kautta hallitaan lähes kaikkea.
Se on kuitenkin mainittava, että koeajoyksilömme oli vielä ennen viimeisintä päivitystä julkaistu versio, jonka kantamaksi ilmoitetaan 580 kilometriä. Mutta yhtä kaikki – kuinka paljon siitä toteutuisi käytännössä, kun ajo olisi paljon energiaa kuluttavaa moottoritieajoa?
Ulkoisesti Model 3:n muotoilu herättää mielipiteitä. Toisaalta perä on onnistunut pienennys isoveli Model S:stä, mutta toisaalta keula on töpö ja matala kuin ankan nokka, ja siksi hieman epäsuhtainen muuhun koriin nähden.
Muodot on tietenkin piirretty aerodynamiikkaa ajatellen, ja sehän on sähköautoissa monen suunnitteluseikan kulmakivi energiankulutusta optimoitaessa. Pluspuolena saavutetaan sitten enemmän toimintamatkaa yhdellä latauksella.
Takana on vain keskinkertaisesti tilaa.
Model 3:n pitäisi olla Teslan niin sanottu kansanauto, mutta Suomessa edullisinkin uusi kolmonen maksaa takavetoisena perusmallina toistaiseksi lähemmäs 49 tuhatta euroa ennen parin tonnin hankintatukea. Ihan kansanautosta ei siis voida puhua, sillä sellaiseen uuden auton määritelmään yltääkseen hinnasta pitäisi nipsaista vielä noin 15 000 euroa päältä pois.
Yhtä kaikki, tiloiltaan 4,7-metrinen Model 3 on tavanomainen auto – edessä matkustetaan mukavasti, mutta takatilat eivät yllättäen ole sähköautoksi kovinkaan suuret – esimerkiksi saman mittainen ja suunnilleen saman hintainen Ford Mustang Mach-E tarjoaa tältä osin selkeästi enemmän tilaa.
Ovikahvat toimivat aivan omalla tavallaan, joka ei ole kaikkein kätevin.
Model 3:n ajettavuus on kuitenkin kunnossa. Ohjauspyörältä saa siis hyvän tiedon siitä mihin suuntaan ollaan menossa, ja ohjaus myös keskittää tarmokkaasti.
Ja sitä kuuluisaa suorituskykyä riittää kyllä tässä ei-tehoversiossakin melkeinpä vaikka muille jakaa.
Myös jousitus on tasapainoinen kompromissi. Model kyllä keinahtelee syvissä kuopissa ja isommissa möykyissä, mutta jousitus onnistuu silti suodattamaan suuren osan tienpinnan epätasaisuuksista mallikkaasti. Hienostuneempia ilmajousia autoon ei tosin saa edes lisärahalla, eli se herkku kuuluu vain isompiin Tesloihin.
Mutta entäpä se kantama? Koeajon aikana kulutimme Model 3:n pitkän kantaman version akun lähes tyhjiin ja vieläpä yksinomaan raskaassa moottoritieajossa, jossa energiaa kului ajonopeuden ylläpitämisen lisäksi myös 30 celciusasteen lämpötiloja huidelleen hellekesän viilentämiseen.
Kuormaa kyydissä oli kahden vantteran henkilön verran ja auton voimavaroja hyödynnettiin aina säästelemättä kun tarve sitä hiukankin vaati.
Lue lisää: Teslan uutuusmalli elokuussa Suomeen
Aiempien ajosuoritteiden perusteella auto ennusti alkuun kantamaksi 558 kilometriä. Moottoritieajossa pääsimme täydellä akulla noin 375 kilometrin matkan, ennen kuin akku alkoi olla niin tyhjä, että lataamaan piti päästä.
Iso lasikatto tuo auton sisätiloihin avaruutta.
Tulos on vallan hyvä, sillä vähemmän kuluttavassa arkiajossa kantama kasvoi , ilman sen kummempia pihistelyitä lähemmäs viittäsataa kilometriä. Joten energiataloudessa Tesla kyllä onnistuu, eikä valtateiden pikalatureille ole käytännössä tarvetta kuin kaikkein pisimmillä yksittäisreissuilla.
Latauksen osalta Model 3 edustaakin sitten asiallista perus-Teslaa. Etanalatauksessa tavallisesta hitaasta suko-pistokkeesta saavuttaa 50 prosentin varaustason noin 18 tunnissa, mutta järkevämmästä 11 kW:n kotilatauslaitteesta auton saakin sitten ladattua vajaassa kahdeksassa tunnissa lähes tyhjästä aivan täyteen.
Lue lisää: Suomen ensimmäiset ABC-latausasemat on nyt avattu – muuttuvat maksullisiksi jo syksyllä
Teslan omilla Supercharger-asemilla latausvauhti on puolestaan jo sellaista, että kahvipaussilla saavuttaa helposti 200 kilometriä lisää kantamaa. Huomattavaa on, että Supercharger-asemia on noussut Suomeenkin verkkaisen tasaiseen tahtiin koko ajan lisää, myös pohjoiseen.
Mainittakoon, että merkin nykyisellä yhdeksällä superasemalla on Suomessa jo kaikkiaan 58 suurteholaturia ja tulossa on vielä toiset yhdeksän asemaa lisää.
Eniten autossa vihastuttaa tai ihastuttaa sen osin turhakin epätavallisuuden tavoittelu, joka konkretisoituu näkyvimmin minimalistisessa ohjaamossa. Kun kaikki toiminnot ja näytöt ovat yhden tablettinäytön takana, saattaa kuljettaja tuskastua aivan tavallistenkin asioiden vaikeaan toteutukseen.
Ovilukot on suunniteltu siten, että ne avautuvat automaattisesti, kun taskussa on auton tunnistama älypuhelin. Jos näin ei ole, pitää käyttää luottokorttimallista avainta, jolloin kauko-ohjaus menetetään.
Perinteisten kunnollisen kosketuspalautteen antavien nappuloiden puutetta suurempi ongelma on silti itse näytön sijoittelu. Ohjauspyörämittariston puuttuessa kuljettaja joutuu nimittäin tämän tästä vilkuilemaan Teslan keskinäytöltä erilaisia informaatiopalasia, jotka tarjoillaan pois luontaisesta katseen suunnasta. Samalla katse kohdistuu pois siitä tärkeimmästä eli tiestä.
Lue lisää: Elon Musk: Tesla peruuttaa ”pitkän matkan mallinsa”
Loppukaneettina voi siis todeta, ettei Tesla Model 3 ole missään suhteessa täydellinen auto. Se on kuitenkin selvää, että hyvääkin pikku-Teslassa on tarjolla ja paljon, minkä lisäksi kilometrit ovat varsinkin runsaasti ajavalle todella halpoja – ainakin bensaan ja dieseliin suoraan verrattavien sähköenergiakustannustensa puolesta.
Tekniikka
Tesla Model 3 Long Range Dual Motor
Moottori sähkömoottorit etu- ja taka-akseleilla, 258 kW (346 hv), 510 Nm Suorituskyky 0–100 km/h 4,4 s, huippunopeus 233 km/h Toimintamatka 580 km Latausnopeus 7 h 30 min (11,0 kW) Ajoakku 82,0 kWh (brutto) Kulutus 14,8 kWh/100 km sähkö CO2-päästöt 0 g/km Voimansiirto A, neliveto Mitat p 4694, l 1850, k 1443 mm, akseliväli 2875 mm, omamassa 1919 kg, tavaratila 542 l Hinta 60368 euroa
Kiitämme
Ajamisen notkeutta
Vähäistä energiankulutusta
Moitimme
Kosketusnäytön sijoittelua
Niukahkoja takatiloja (sähköautoksi)