Vertailu: Bensan hinnannousu Suomessa kuuluu jo koko EU-alueen kovimpiin - Autot - Ilta-Sanomat

Vertailu: Bensan hinnannousu Suomessa kuuluu jo koko EU-alueen kovimpiin

Bensiinin hinta Suomessa on kallistunut kuudenneksi eniten, kun mukaan otetaan koko Eurooppa lähialueineen. EU-joukossa sijoitus onkin sitten jo lähes mitaliosastoa eli neljäs.

Bensiinin litrahinta Suomessa on noussut vuoden aikana reilut kymmenen prosenttia.

26.7. 16:00

Suomessa bensiini on eurooppalaisessa tarkastelussa verraten kallista, sillä vain Hollannissa ja Norjassa bensiinilitrasta maksettiin alkuvuoden 2021 aikana enemmän kuin meillä.

Asia selviää verkon hintatarjouksiin erikoistuneen Picodin vuosittain toteuttamasta vertailusta, jonka pumppuhinnat perustuvat globalpetrolprices.com sivuston tietoihin sekä eri maiden kansallisiin, bensiinin litrahintatietoja suoraan asemilta kerääviin lähteisiin.

Lue lisää: Käytettyjen autojen välitysbisneksessä on tapahtunut selkeä muutos – tällaisia ovat nyt käytettyjen keskihinnat ja -kilometriluvut

Meillä bensiinin hinta on myös noussut eurooppalaisittain roimasti, kun vertailujaksoksi valitaan alkuvuosipuoliskot 2020 ja 2021.

Kaikkiaan suurimmat nousut bensiinin pumppuhinnassa ajanjaksolla 2020–21 ovat tapahtuneet vertailumaista Unkarissa (+20,2 %), Turkissa (+19,4 %) sekä Luxemburgissa (+16,9 %), mutta myös Suomen hinnannousutulos (+13,5 %) hätyyttelee kärkeä.

Lue lisää: Liikenneministeri Timo Harakan (sd) mukaan bensiini maksoi Suomessa saman verran ”kymmenen vuotta sitten ja tulee maksamaan saman kymmenen vuoden kuluttuakin”

Yhteensä 42:n Euroopan ja lähialueiden maan bensiinin hinnannousulistalla Suomi on sijalla kuusi. Ja jos mukaan otetaan vain EU-maat, on Suomessa myytävä bensiini kallistunut kyseisen ajanjakson aikana suhteessa peräti neljänneksi eniten.

Lue lisää: Autoalan asiantuntija esittää arvionsa polttomoottori­autojen tulevaisuudesta Suomen maanteillä

Naapurimaistamme bensiinin hinnat nousivat havainnointijaksolla vähiten Venäjällä (5,5 prosenttia) ja muilta osin järjestyksessä Norjassa (6,2 %), Virossa (6,7 %) sekä eniten Ruotsissa (10 %).

Edullisinta bensiini on koko Euroopassa nyt Venäjällä, josta 95-bensiinistä piti maksaa vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla keskimäärin 0,54 euroa litralta.

Eräänlaista EU-eksotiikkaa löytyy tilastojen puolesta myös saarivaltio Maltalta, jossa bensiinin keskimääräinen hinta ei ole vuodessa noussut lainkaan vaan päinvastoin laskenut – lähes viidellä prosentilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?