Volvo on jo melkein saanut Mersun kiinni äärimmäisessä merkkiuskollisuudessa – automerkkien haluttavuus on nyt muutoksen kourissa - Autot - Ilta-Sanomat

Volvo on jo melkein saanut Mersun kiinni äärimmäisessä merkki­uskollisuudessa – automerkkien haluttavuus on nyt muutoksen kourissa

Monen intohimoisen autokuskin sydämeen mahtuu vain yksi merkki, ja jo ajatus toiseen vaihtamisesta on mahdoton.

26.7. 10:22

Käytettyihin autoihin erikoistunut Kamux-ketju on selvittänyt yli tuhannen vastaajan Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimuksessaan, mihin automerkkeihin suomalaiset ovat kaikkein sitoutuneimpia.

Tutkimuksen mukaan Mercedes-Benzillä ajavista vastaajista 10 prosenttia on sitä mieltä, ettei mikään muu automerkki missään tapauksessa kelpaa.

Lue lisää: Käytettyjen autojen käyttöönotoissa näkyy nyt erikoinen nousupiikki

Mersun ykkössijaa uhkaa vahvimmin Volvo, jonka ääriuskollisuus on vuodessa lähes tuplaantunut, peräti 9 prosenttiin.

Ääriuskollisten Volvo-kuskien lisäksi merkillä ajavista vastaajista peräti 43 prosenttia kokee olevansa melko uskollisia nykyisen autonsa merkille. Volvoilijoista siis yli puolet on vähintään jollain tavalla sitoutunut automerkkiinsä.

Mersun vastaava luku on 46 prosenttia.

Lue lisää: Tavallisesta käytetystä perä­kärrystä tuli hitti – nämä auto­kaupan haku­sanat vetävät nyt kovaa

– Yleisesti ottaen merkkiuskollisuus voi perustua lähestulkoon mihin vain. Automerkkien välillä on toki eroja ajo-ominaisuuksissa ja käyttökustannuksissa, mutta tiettyyn merkkiin kiintymisessä on harvemmin kyse vain järkiperäisistä käytännön seikoista. Enemmän on väliä sillä, miten automerkin perinteikkyys, maine ja arvokkuus puhuttelevat kuljettajaa mielikuvien tasolla. Voi olla, että jo äidinmaidossa on tullut ikuinen sitoumus tiettyyn merkkiin, koska perheessä on aina luotettu yhteen ja ainoaan. Toiselle merkkirakkaus voi syntyä tavasta, jolla moottori kehrää, ja kolmannelle tärkeintä on kuuluminen tietyn merkin nimeen vannovaan yhteisöön, kertoo Kamuxin Suomen aluepäällikkö Ari Pihlaja.

Lue lisää: Käytetyt matkailuautot kiinnostavat – tähän hintaan kauppa käy

Pihlajan mukaan syytä voi olla myös Volvon pohjoismaisissa juurissa ja Mercedes-Benziin yhdistetyssä ylellisyydessä.

– Volvon brändi liitetään usein turvallisuuteen, ja Suomessa on hyvin vaihtelevat ajo-olosuhteet, mikä varmasti korostaa turvavarusteiden merkitystä. Tämä saattaa kasvattaa merkkiuskollisuutta, kun ei haluta vaihtaa turvattomampaan autoon mielikuvatasollakaan. Mersulla taas on pitkä historia premium-merkkinä, ja uskollisuus periytyy usein, hän jatkaa.

Myös Volkkari ja Ford nosteessa

Edellisen vuoden vastaavassa tutkimuksessa sitouttavimmaksi automerkiksi paljastui BMW, jolla oli tuolloin enemmän uskollisia kannattajia (54 %) kuin Volvolla nyt.

Vuodessa on tapahtunut kuitenkin iso muutos

Tuoreimmassa Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksessa Bemari löytyy vasta sijalta 6, sillä siihen liitettävä uskollisuus on puolittunut vuodessa. Sitä vastoin suosiotaan ovat eniten kasvattaneet Volvon ohella Volkswagen ja Ford.

Lue lisää: IS ajoi kaasu-Škodalla 1 400 km: Kulutuslukema lähes naurettavan pieni – yksi ”piilokulu” kuitenkin vaanii

– Autojen varustelu ja muunneltavuus sekä polttoainevaihtoehdot monipuolistuvat jatkuvasti. Volkswagen ja Ford ovat pärjänneet tässä kisassa hyvin ja ihmiset ovat ilmeisesti pitäneet saamastaan ajokokemuksesta niin paljon, että autoon on syntynyt myös tunnesidettä, sanoo Pihlaja.

Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimus toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 28.1.–3.2.2021. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat autohankinnoista. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1005 vastaajaa, ja painotettuna se on valtakunnallisesti edustava otos sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?