Uusissa kuorma-autoissa ei näytä olevan enää lainkaan ovipeilejä – miksi?

Ovi- ja sivupeilien katoaminen kytkeytyy kustannussäästöihin.

Perinteiset sivupeilit puuttuvat yhä useammasta uudesta kuorma-autosta. Eräs tuoreista esimerkeistä on kuvan MAN TGX.

22.7.2021 13:35

Vaikka upouudet kuorma-automallit näyttävät maallikon silmään yleensä hyvin samanlaisilta kuin jo vuosia vanhat vastaavat tuotteet, herättää yksi asia yhä useammin huomion.

Se on perinteisten ovi- ja sivupeilien puuttuminen.

Lue lisää: Kuorma-autoistaan tunnettu Sisu Auto on nyt jo 90-vuotias – tiedätkö mitä kaikkea tämä legendaarinen suomalaisfirma tekee nykyään?

Tuttujen sivupeilien sijaan kuorma-auton ympäristönäkymät välittyvät nimittäin kuljettajille entistä useammin vakio- tai lisävarusteisten etu- ja sivukameroiden sekä A-pilarissa sijaitsevien korkearesoluutioisten näyttöjen ja auton mediajärjestelmän kautta.

Muutoksen taustat kytkeytyvät kustannusten alentamiseen sekä kuljettajien työympäristön kehittämiseen.

Lue lisää: Tältä näyttävät turkkilainen ”Scania-kopio” ja VW:n Brasilia-malli

Kamerapeilien hyötynä on esimerkiksi se, että kuljettaja voi valita näyttöihinsä useita erilaisia näkymiä, jotka muun muassa eliminoivat kuolleet kulmat sekä parantavat näkyvyyttä – juuri siihen tilanteeseen joka kulloinkin on käsillä.

Tämä kaikki taas ehkäisee erilaisia vahinkoja ja onnettomuuksia sekä luonnollisesti myös niistä aiheutuvia kuluja.

Lue lisää: Koronan vaikutus näkyy jo käytettyjen autojen lisä­varusteissakin – yksi takavuosien luksusherkku on menettämässä suosiotaan

Ilmanvastukseltaan perinteisiä peilejä huomattavasti pienemmät kamerapeilit maksavat itseään takaisin myös pienentyneenä kulutuksena.

Parhaimmillaan ilmanvastusmerkitys voi olla suurikin, varsinkin valtavia maantiekilometrimääriä tahkoavissa rahtiautoissa.

Lue lisää: Myöskään Mersun uudessa kuorma-autossa ei ole enää lainkaan perinteisiä suuria sivupeilejä – katso miten niille on käynyt

Kaikkein tuoreimmissa järjestelmissä kameroihin ja näyttöihin on integroitu myös erilaisia avustintoimintoja, kuten esimerkiksi kääntymistä helpottavia dynaamisia ajo-opasteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?