Traficom ryhtyy valvomaan kuntien sähköautohankintoja ensi kuusta alkaen – tiukimmat vaatimukset etelään ja 17 kaupunkiin - Autot - Ilta-Sanomat

Traficom ryhtyy valvomaan kuntien sähköautohankintoja ensi kuusta alkaen – tiukimmat vaatimukset etelään ja 17 kaupunkiin

Uusi laki velvoittaa kuntia ja valtiota hankkimaan tietyn osuuden vähä- ja nollapäästöisiä ajoneuvoja.

Käytännössä kyse on muun muassa täyssähköisistä henkilö- ja pakettiautoista, sähköbusseista sekä biodiesel- ja kaasukuorma-autoista.

21.7. 10:00

Elokuussa voimaan astuva laki koskee muun muassa kuntien, valtion ja seurakuntien ostamia ajoneuvoja ja liikennepalveluita kuten koulukuljetuksia, jätteiden keruuta, paikallisliikenteen bussipalveluiden ostoja ja Kelan kuljetuksia.

Lue lisää: Suomen ensimmäiset ABC-latausasemat on nyt avattu – muuttuvat maksullisiksi jo syksyllä

Käytännössä kunnat, valtio ja muutamat vastaavat julkiset tahot velvoitetaan hankkimaan merkittävä määrä ladattavia henkilö- ja pakettiautoja sekä vaatimaan sähkö- ja muiden puhtaiksi laskettavien ajoneuvojen käyttöä myös tarjouskilpailuissaan.

Lue lisää: Teboil-johtaja kertoo, ketkä ovat olleet valmiita maksamaan diesellitrasta peräti 25 sentin lisähintaa – taustalla vahvaa kunnallista toimintaa

– Julkisista kuljetuksista tulee vähäpäästöisiä jo lähivuosina, kun merkittävä osa valtion ja kuntien hankkimasta liikenteestä kulkee sähköllä tai kaasulla. Lain valmistelussa on huomioitu alueellisia eroja vaikkapa latausinfran saatavuudessa. Lainsäädäntö tukee EU:n tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2050 ja on osa hallituksen fossiilittoman liikenteen ohjelmaa, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) perustelee tiedotteessa.

Raskaan kaluston osalta laki velvoittaa käyttämään ladattavien autojen ohella myös biopolttoaineilla, kaasulla ja vedyllä kulkevia ajoneuvoja.

Eri kuntiin eri sääntöjä

Kuntien osalta ajoneuvohankintojen vähimmäisosuuksia on porrastettu kunnittain perustuen etäisyyksiin, alueiden taloudellisiin valmiuksiin ja latauspisteiden saatavuuteen.

Lue lisää: EU:n ilmastopaketti: Loppu uusille polttomoottoriautoille häämöttää

Yleisesti ottaen kuntalistasta voi todeta, että etelässä kunnille on tiukemmat vaatimukset kuin pohjoisessa.

Lisäksi 17 isolle kaupungille on muita tiukemmat vaatimukset.

Nämä kaupungit ovat Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.

Lue lisää: Poliisi sai ensimmäisen täyssähköisen partioauton – tältä se näyttää

Lain vaatimuksia siis sovelletaan, kun esimerkiksi kunnan tai valtion hankintayksikkö ostaa, vuokraa, leasing-vuokraa, maksaa osamaksulla ajoneuvon tai ylipäätään hankkii tiettyjä liikennepalveluita.

Sääntely koskee vain uusia hankintoja, minkä ohella uusi laki ei myöskään koske kaukoliikenteen linja-autoja, eikä maa- ja metsätaloudessa käytettäviä ajoneuvoja tai kaksi- ja kolmipyöräisiä ajoneuvoja. Sääntelyä ei sovelleta lisäksi hälytysajoneuvoihin, asevoimien ajoneuvoihin ja rakennustyömaiden ajoneuvoihin. Myös pyörätuolin käyttäjille tarkoitetut M1-luokan ajoneuvot on vapautettu vaatimuksista.

Lue lisää: Yle: Kaasuautoilijat törttöilevät viikoittain – lähtevät ajamaan kun letku on vielä lukittuna autossa

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tehtäväksi on jo annettu uuden lain noudattamiseen liittyvä valvonta, joka tulee perustumaan hankinnoista tehtävään jälki-ilmoitukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?