EU:n ilmastopaketti: Loppu uusille polttomoottoriautoille häämöttää - Autot - Ilta-Sanomat

EU:n ilmastopaketti: Loppu uusille polttomoottoriautoille häämöttää

Komissio korostaa myös latausverkoston laajentamisen tärkeyttä.

Autoiluun kaavaillaan lähivuosina isoa muutosta.

14.7. 15:34 | Päivitetty 14.7. 16:12

Uusien EU:ssa myytävien autojen tulisi olla vuonna 2035 täysin päästöttömiä, esittää Euroopan komissio. Käytännössä tämä tarkoittaisi, ettei enää tuolloin myytäisi uusia polttomoottoriautoja.

Komissio haluaa vauhdittaa liikenteen siirtymistä pois fossiilisista polttoaineista, jotta liikenteen aiheuttamia päästöjä saadaan vähennettyä. Osa autonvalmistajista, kuten Volkswagen on jo kertonut aikovansa luopua polttomoottoriautojen myymisestä Euroopassa vuoteen 2035 mennessä.

Komission ehdotus ei kuitenkaan sido autonvalmistajia mihinkään tiettyyn vaihtoehtoiseen teknologiaan, vaan valmistajilla olisi vapaus päättää, millä tavoin päästöttömyysvaatimukset saavutetaan.

Komissio korostaa myös latausinfrastruktuurin laajentamisen tärkeyttä. Komissio haluaisi, että sähkö- ja vetyautoille olisi lataus- ja tankkausmahdollisuuksia läpi EU-alueen. Sähköautojen latausmahdollisuudet eivät ole vielä kovin kattavia koko EU:n tasolla.

Komission virkamiehen mukaan viime vuoden lopulla EU-maissa oli 226  000 latauspistettä, joihin oli julkinen pääsy. Näistä latauspisteistä kuitenkin noin 70 prosenttia oli pelkästään Hollannin, Ranskan ja Saksan alueilla.

Lue lisää: Daimler paljasti juonen – EU määräsi Volkswagenille ja BMW:lle 875 miljoonan sakot kilpailusääntöjen rikkomisesta

Lue lisää: VTT:n asiantuntija: Huoli sähkön riittävyydestä turha – ”Koko autokannan voisi sähköistää vaikka huomiseksi”

Päästökauppa laajenee tieliikenteeseen

Tänään julkistetussa ilmastopaketissa komissio ehdottaa myös päästökaupan ulottamista tietyiltä osin tieliikenteeseen. Käytännössä lisämaksuja päästöistä tulisi polttoaineenjakelijoille, joten vaikutukset saattavat näkyä polttoaineen hinnassa.

Komission virkamiehen mukaan on tarkoitus varmistaa, ettei polttoaineen hintaan kuitenkaan tulisi äkkinäistä hintapiikkiä, vaan markkina ehtisi sopeutua muutokseen asteittain.

Komissio on myös ehdottanut erillistä rahastoa, jolla tuettaisiin jäsenmaita tukemaan esimerkiksi pienituloisia ilmastotoimissa.

Lue lisää: Polttomoottori­autojen loppu lähenee, päästökauppa laajenee meriliikenteeseen – tämän EU-komissio kertoi nyt

Lue lisää: Sähköauton lataamisessa piilee vaara – ”Saattaa aiheuttaa suuren, jopa ihmishenkiä vaarantavan tulipalon”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?