Nelinkertainen vauhti kielletyllä väylällä – näin jalankulkijat ajattelevat sähköpotkulaudoista - Autot - Ilta-Sanomat

Nelinkertainen vauhti kielletyllä väylällä – näin jalankulkijat ajattelevat sähköpotku­laudoista

Lähes 70 prosenttia Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kokee, että sähköpotkulaudat heikentävät jalankulkijoiden turvallisuutta. Lähes joka neljäs oli joutunut vaaratilanteeseen sähköpotkulaudan takia.

Kaupungeilta toivotaan parempaa ohjeistusta, mihin vuokrattavan sähköpotkulaudan saa jättää. Tämä laite löytyi Ratinan suvannosta Tampereella.

28.6. 16:05

Liikenteen ennakoinnin koetaan vaikeutuneen sähköpotkulautojen myötä.

–  Sähköpotkulautailijan nopeus saattaa olla lähes nelinkertainen jalankulkijaan verrattuna. Miltei äänettömästi liikkuva laite saattaa syöksyä liian läheltä ohi ja aiheuttaa vaaratilanteen, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi tiedotteessa.

Vuokrakäytössä olevien sähköpotkulautojen rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 kilometriä tunnissa ja niillä tulee ajaa pyöräilysääntöjen mukaan.

Sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävällä. Liikenneturvan mukaan ennen sähköpotkulaudan käyttöä on perehdyttävä sen toimintaan ja tiedettävä liikkumisen edellyttämät liikennesäännöt, vaikkei sähköpotkulaudan käyttö vaadikaan ajokorttia.

Lähes 80 prosenttia vastaajista piti hyvänä asiana, että kaupungeissa on tarjolla sähköpotkulautoja ja kaupunkipyöriä. Vajaa viidennes on asiasta eri mieltä. Kyselyssä nousi myös esiin, että kaupungeilta toivotaan tiukempaa rajausta siitä, mihin vuokrattavan sähköpotkulaudan saa jättää.

Tomi Niemen mukaan kesäiltojen liikkumisen pelisäännöt on hyvä miettiä etukäteen.

–  Jos otat, et aja toimii aina hyvänä ohjenuorana liikenteessä. Lisäksi kannattaa muistaa, että sähköpotkulaudat ovat pääasiassa suunniteltu vain yhdelle, joten kaverin tulee ottaa oma lauta alleen.

Lue lisää: Pitääkö sähköpotkulautojen noudattaa pyöräilijän vaiko kävelijän liikennesääntöjä?

Kyselyn toteutti keväällä Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS, siihen vastasi noin tuhat henkilöä. Aineisto painottuu kaupunkimaisiin kuntiin, ja vastaajat ovat pääosin autoilijoita.

Lue lisää: Kuka korvaa ja mitä, jos kolaroit sähköpotkulaudalla? Vakuutusyhtiöltä karu vastaus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?