Manuaalivaihteisessa autossa on kolme poljinta. Ajo tapahtuu kahden jalan yhteispelillä.
Automaattivaihteisessa autossa on kaksi poljinta, joita käytetään oikealla jalalla – mikään ei tosin kiellä käyttämästä jarrupoljinta myös vasemmalla jalalla.
Täyssähköautojen koeajoraporteissa ovat yleistynyt maininnat siitä, onko autolla mahdollista ajaa yhden polkimen varassa. Mitä tällainen ”one pedal” -ajo tarkoittaa?
Yhden polkimen ajon mahdollistavassa sähköautossa tehostettu sähköenergian hidastustalteenotto on rakennettu niin, että auto hidastuu kaasupolkimen vapauttamisen jälkeen pysähdyksiin asti ja pysyy pysähtymisen jälkeen paikallaan myös ylämäessä. Paikallaan pysymisen taustalla on sähköinen seisontajarru.
Tekniikan toiminnassa ja toimivuudessa on eroja samaan tapaan kuin autojen voimansiirroissa. Varsin yleisesti yhden polkimen käyttö kytketään erikseen, mutta esimerkiksi Ilta-Sanomien juuri koeajamassa Fiat 500 -sähköautossa se kuuluu kahteen ajotilaan – vain normaaliajotilassa auto rullaa kaasun vapauttamisen jälkeen. Hidastuvuuden voimakkuus saattaa olla myös säädettävissä.
Allekirjoittaneen pidempiaikaiset kokemukset yhden polkimen ajosta ovat pienistä autoista, eli mainitusta Fiat 500:stä ja puhtaaksi kaupunkiautoksi luokiteltavasta Honda e:stä. Hondassa toiminto kytketään joka kerta erikseen päälle.
Yhden polkimen tekniikan omaksuminen on tietysti kuljettajakohtainen asia. Ainakin mainituissa autoissa sen kanssa pääsi nopeasti sinuiksi, ja tekniikka oli parhaimmillaan kaupunkipyörittelyssä.
Tekniikan käyttö edellyttää ennakointia, ettei ajosta tule hidastusvaiheessa nykivää, kun meno uhkaa hyytyä liian aikaisin. Ikävin kuva tekniikasta syntyy peruutettaessa, ja ikävän ”hidastuu-kiihtyy-ajon” välttämiseksi järjestelmä kannattaakin kytkeä pois päältä varsinkin ennen pysäköintiperuutusta.
Miksi autoa pitäisi ajaa pelkästään yhden polkimen varassa? Hyvä kysymys, sillä sitä käytettäessä ajaminen ei ole välttämättä yhtä rutiininomaisen rentoa kuin kahta poljinta käytettäessä – vaikka tekniikka lisääkin tietyllä tavalla ajamisen vaivattomuutta.
Tekniikka opettaa ennakoimaan, mutta kokonaan toinen asia on, miten paljon – tai jos ollenkaan – energiansäästöä sähköautoilija saavuttaa tällaisella ennakoinnilla tai ylipäätään tehostetulla hidastuvuusenergian talteenotolla. Ehkä rullaaminen ja sitä seuraava jarrutus on sittenkin energiatehokkaampi ratkaisu?
Lue lisää: Sähäkkä Jaguar ottaa härkää sarvista ja haastaa Teslan
Sähköautojen tehokkaaseen hidastuvuuteen liittyy myös oma vaaransa, sillä takana tuleva autoilija ei todennäköisesti osaa varautua siihen. Tokihan peräänajaja on yleensä aina syyllinen, mutta silti.