Tiesitkö, mikä on automaatti-ilmastoinnin suosituslämpötila? Näin ilmastointia käytetään oikein - Autot - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, mikä on automaatti-ilmastoinnin suositus­lämpötila? Näin ilmastointia käytetään oikein

Sopivan viileä ilma autossa parantaa myös vireystilaa ja vähentää nukahtamisonnettomuuden riskiä.

Ilmastoinnin säätöjen opettelu lisää käytön mukavuutta. Autoliiton Teppo Vesalaisen mukaan ilmastoinnin suosituslämpötila on noin 22 astetta.

22.6. 7:00

Ikkunoita ei kannata avata ajon aikana, jos ilmastointilaite on kytkettynä päälle, kertoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Mikäli näin toimii, jäähdytetty ilma pääsee harakoille.

Lue lisää: Haluatko säästää kallista polttoainetta? Säästeliäät: Käytä puuhelmi-istuinta, laita taskuihin jäätä, askartele itse foliopahvi...

Jotta ilmastoinnin tuottama viileä ilma saataisiin mahdollisimman tehokkaasti autoon sisälle, kannattaa kojelaudan kaikki ilmansuuttimet avata. Ilmansuuttimia ei kuitenkaan pidä suunnata puhaltamaan suoraan kohti ihmisiä.

Monissa autossa on jäähdytettävä hansikaslokero tai keskikonsolilokero, joka hyödyntää ilmastointilaitetta. Mikäli näissä ei ole mitään jäähdytettävää, ei kylmää ilmaa kannata turhaan ohjata niihin vaan matkustamoon.

Lue lisää: Luvassa lämmin kesä – kestääkö autosi varuste helteet?

– Lämpötilan säädön kanssa on syytä olla maltti mukana, vaikka autoon tullessa olisi kuinka kuuma. Moni hankkii kesäflunssan laittamalla auton liian kylmäksi, Vesalainen varoittaa.

Automaatti-ilmastoinnin suosituslämpötila on Vesalaisen mukaan helteillä 22 astetta. Näin laitteisto ei esimerkiksi kuluta tarpeettomasti polttoainetta, mutta lämpötila on silti pidempäänkin matkantekoon sopiva.

Vesalainen haluaa lisäksi muistuttaa, että myös manuaali-ilmastoinnin lämpötilaa voi säätää auton lämmönsäätimestä, vaikka astelukuja ei olisikaan merkittynä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?