Onko sinulla ennen vuotta 2013 myönnetty ajokortti? Takautuvan lain myötä ajo-oikeutesi ei ole enää voimassa entiseen tapaan - Autot - Ilta-Sanomat

Onko sinulla ennen vuotta 2013 myönnetty ajokortti? Takautuvan lain myötä ajo-oikeutesi ei ole enää voimassa entiseen tapaan

Ajokortteihin aikoinaan merkityt viimeiset voimassaolopäivät eivät pidä enää paikkansa.

Kuvan ajokortti vanhenee korttiin kirjatun päivämäärän mukaan vasta maaliskuussa 2061. Merkintä ei kuitenkaan pidä enää paikkansa, sillä voimassa olevan lain mukaan joka ikinen ennen 19. tammikuuta 2013 myönnetty suomalainen ajokortti lakkaa olemasta voimassa jo kymmeniä vuosia tätä aiemmin eli viimeistään vuonna 2033.

25.6. 7:16

Kaikki ennen 19.1.2013 myönnetyt ajokortit ovat takautuvasti voimassa enintään 18.1.2033 asti, vaikka korttiin olisi merkitty tätä myöhempi voimassaoloaika, kertoo liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylläpitämä ja viimeksi 14. huhtikuuta 2021 päivitetty Ajokortti-info.

Ilta-Sanomat julkaisee uudelleen ajokorttiuutisen, joka julkaistiin ensi kerran 21. huhtikuuta.

Lisäksi, jos sinulla on kuorma- tai linja-auton ajo-oikeus ja muutat ennen kyseistä päivämäärärajaa myönnettyä ajokorttiasi millään tavoin – esimerkiksi hakemalla uutta korttia vaikkapa nimenmuutoksen tai katoamisen vuoksi tai suorittamalla vaikkapa auto- tai hevostrailerin vetämiseen vaadittavan ns. pikku-E:n, ajokortin voimassaolo lyhenee reilusti vielä tästäkin.

Lue lisää: Marinin hallitus alkaa valmistella ajokorttilain muuttamista

Kyseinen lisälyhennys johtuu siitä, että ennen 19.1.2013 myönnettyjen ajokorttien ns. kaksoiskappaleet ovat nykylain mukaan voimassa kaikissa C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ja DE -luokkien ajo-oikeudet sisältävissä tapauksissa vain viisi vuotta kerrallaan.

Kansalaisen ei myöskään ole mahdollista uusia ajokorttiaan vain osittain eli ainoastaan yhden korttiluokan osalta, eli C- ja D-oikeuksien uusimisen yhteydessä myös muiden kortin osoittamien ajoluokkien kuten A:n ja B:n voimassaoloajat muuttuvat yhtä lyhyiksi.

Lue lisää: Liikenteen päästöjen tulevaisuuteen otti kantaa yli 300 tahoa – ministeriö ei kerro miten lausunnot vaikuttavat suunnitelmiin

Käytännössä nykyinen ajokorttilainsäädäntö tarkoittaa siis esimerkiksi sitä, että jos sinulla on vaikkapa BC-luokan ajokortti jossa on viimeinen voimassaolopäivä 25.4.2047 ja tilaat nyt kadonneen tilalle uuden kortin, on uusi ajokortti voimassa viiden vuoden säännön mukaan eli ainoastaan vuoteen 2026 asti.

Ajokortin uusiminen on aina ajokortin haltijan omalla vastuulla, mutta Traficomin mukaan viranomainen pyrkii muistuttamaan kansalaisia uusintatarpeesta noin neljä kuukautta ennen kunkin kortin voimassaolon päättymistä.

Suurimmat kustannukset C- ja D-korttilaisille

Suomessa ei ennen vuoden 2013 ajokorttilakiuudistusta pääasiassa uusittu ajokortteja ennen 70 vuoden ikää. Käytännössä kerran saatu kortti saattoi siis olla voimassa jopa 50 vuotta kerrallaan.

Tammikuussa 2013 lainvoiman saanut uusi ajokorttilaki lyhensi kuitenkin suomalaisten ajokorttien voimassaoloajat murto-osaan siitä, mitä ne ennen lakimuutosta olivat.

Ajokortin uusimisesta aiheutuu hakijalle kustannuksia ainakin ajokorttiviranomaiselle tehtävästä hakemuksesta, hakemuksen ohessa toimitettavien liitteiden eli passikuvien ja lääkärinlausuntojen hankinnasta sekä tarvittaessa kuljettajantutkinnon uusimiseen osallistumisesta.

Raskaiden ajoneuvojen kuljettajien kohdalla ajokortin ylläpidosta johtuvat kustannukset ovat muita suuremmat, sillä C- ja D-luokan kortit on uusittava kolme kertaa siinä ajassa missä esimerkiksi henkilöauton kuljettajan ajokortti.

Lue lisää: Liikenneministeriö kannattaa alle 18-vuotiaiden yöaikaisen ajamisen rajoittamista

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?