Marihuana vapaaksi – näin se alkoi näkyä Yhdysvaltojen kolaritilastoissa - Autot - Ilta-Sanomat

Marihuana vapaaksi – näin se alkoi näkyä Yhdysvaltojen kolaritilastoissa

Kolareiden määrä kasvoi eräissä Yhdysvaltain osavaltioissa sen jälkeen, kun marihuana laillistettiin.

Liikenneruuhka San Franciscossa.

20.6. 15:45

Autovakuutusyhtiöiden rahoittama voittoa tavoittelematon järjestö Insurance Institute for Highway Safety ja tutkimuslaitos HLDI päätyivät tutkimuksissaan siihen, että kolarit lisääntyivät sen jälkeen, kun marihuanan virkistyskäyttö ja vähittäismyynti laillistettiin Kaliforniassa, Coloradossa, Nevadassa, Oregonissa ja Washingtonissa.

Toinen, erillinen tutkimus tosin osoittaa, että pelkästään marihuanaa käyttäneet kuljettajat eivät ole olleet osallisina onnettomuuksissa sen enempää kuin ne kuljettajat, jotka eivät ole nauttineet marihuanaa.

Marihuanan ja alkoholin yhteiskäyttö sen sijaan näkyi kolaritilastoissa, kolmen osavaltion tilastotiedot osoittavat. Tulos on yhdenmukainen NHTSA:n (Yhdysvaltain liittovaltion liikenneturvallisuusvirasto) vuonna 2015 tekemän tutkimuksen kanssa.

– Tuorein tutkimuksemme osoittaa selvästi, että marihuanan viihdekäytön laillistaminen nostaa kolarilukuja, IIHS-HLDI:n johtaja David Harkey kertoi yhdysvaltalaisissa tiedotusvälineissä.

– Lainsäätäjien ja liikenneturvallisuudesta vastaavien pitää ottaa tämä huomioon, kun lakeja vapautetaan – siitä huolimatta, että marihuanan vaikutus yksittäisten kuskien kohdalla kolaririskiin jää epäselväksi.

Marihuanan laillistamisen jälkeen Kaliforniassa, Coloradossa, Nevadassa, Oregonissa ja Washingtonissa liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneiden määrä kasvoi kuusi prosenttia ja kuolemaan johtaneet onnettomuudet neljä prosenttia, kun tilannetta verrattiin muihin läntisiin osavaltioihin, jotka eivät ole laillistaneet marihuanaa.

Yli kolmannes Yhdysvaltojen osavaltioista on laillistanut marihuanan viihdekäytön 21-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Lue lisää: Korona-aika näkyy poliisin pysäyttämissä autoilijoissa yhä selvemmin – tilastossa tapahtunut historiallinen käänne

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?