Suomen ensimmäiset ABC-latausasemat on nyt avattu – muuttuvat maksullisiksi jo syksyllä

Kaikkiaan S-ryhmä avaa tänä vuonna noin 50 sähköautoilijoille tarkoitettua ABC-latausasemaa. Niistä ensimmäiset ovat jo avautuneet pääkaupunkiseudulla.

S-ryhmän tavoitteena on rakentaa vuosien 2021–2024 aikana koko maan kattava, noin tuhannen latausaseman verkosto sähköautoille.

S-ryhmän ensimmäiset sähköautoille tarkoitetut julkiset ABC-latausasemat on nyt avattu HOK-Elannon toimialueella Helsingissä ja Espoossa, tiedottaa S-ryhmä.

Asemien avautuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että S-ryhmän ABC-ketju aloittaa nyt rynnistyksen maan julkselle latausmarkkinalle jossa operoivat ennestään muun muassa Kesko sekä joukko sähköautobisneksen haistaneita energiayhtiöitä.

Lue lisää: Fortum muutti sähköautojen latausmaksuja huhtikuun alusta alkaen – tässä ovat uudet hinnat

Ajosähkön lataaminen uusilta ABC-latausasemilta on vielä toistaiseksi ilmaista, mutta syksyllä latausasiointi muuttuu alun kokeiluvaiheen jälkeen maksulliseksi.

Maksullisten latauspalveluiden käyttö tulee S-ryhmän mukaan vaatimaan aikanaan asiakkailta ABC-mobiilipalveluun rekisteröitymisen sekä todennäköisesti myös maksukortin.

Lue lisää: ABC-asemat muuttuvat myös sähköautojen latauspisteiksi – jakeluun myös uudenlaista dieseliä

Pääkaupunkiseudulle avautuvien asemien ohella S-ryhmän latausverkosto laajentuu nyt nopeasti myös muualle Suomeen.

Käytännössä latausasemia avaavat HOK-Elannon lisäksi esimerkiksi osuuskaupat Keula, Satakunta ja Turun Osuuskauppa sekä Kymen Seudun Osuuskauppa.

Pohjoisempana ensimmäiset ABC-lataukset avautuvat puolestaan Vaasan seudulla toimivalle Osuuskauppa KPO:lle ja Kajaanin ympäristössä toimivalle Osuuskauppa Maakunnalle ja Pohjois-Suomen Osuuskauppa Arinalle.

Lue lisää: Lidlistä ladattua ilmaissähköä voi kuljettaa myös kotikäyttöön – miksi käytäntö ei maistu suomalaisille sähköautoilijoille?

Vuoden 2021 aikana koko S-ryhmään ollaan avaamassa noin 50 ABC-latausasemaa, joihin tulee kaikkiaan satoja yksittäisiä latauspisteitä.

Tarjolla myös suurteholatausta

ABC-latauksen eri lataustavat ovat peruslataus, teholataus ja suurteholataus.

Näistä peruslatauksen teho on matalin ja latausaika useita tunteja, kun taas tehokkaammissa lataustavoissa auton voi ladata lyhyemmänkin asioinnin yhteydessä.

Juuri nyt rakennettavilla ABC-latauksen pääkaupunkiseudulle sijoittuvulla asemilla on yleensä neljä peruslatauspistettä ja neljä teholatauspistettä.

Osassa ABC:n teholatauspisteistä voi suurteholadata jopa 150 kW:n teholla.

Lue lisää: Keskon uusi latausbisnes nousi lajissaan nopeasti Suomen suurimmaksi – taustalla rajut kasvuodotukset

ABC:n latauspolitiikkana on, että peruslatauspisteisiin kytketään auton mukana tuleva latauskaapeli, kun taas teholatauspisteissä on kiinteät latauskaapelit.

Teholatauksessa on käytössä CCS-pistokkeet ja osassa latauspisteitä myös harvinaistuneet, lähinnä japanilaisperäisille autoille soveltuvat CHAdeMO –pistokkeet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?