S-ryhmän ensimmäiset sähköautoille tarkoitetut julkiset ABC-latausasemat on nyt avattu HOK-Elannon toimialueella Helsingissä ja Espoossa, tiedottaa S-ryhmä.
Asemien avautuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että S-ryhmän ABC-ketju aloittaa nyt rynnistyksen maan julkselle latausmarkkinalle jossa operoivat ennestään muun muassa Kesko sekä joukko sähköautobisneksen haistaneita energiayhtiöitä.
Lue lisää: Fortum muutti sähköautojen latausmaksuja huhtikuun alusta alkaen – tässä ovat uudet hinnat
Ajosähkön lataaminen uusilta ABC-latausasemilta on vielä toistaiseksi ilmaista, mutta syksyllä latausasiointi muuttuu alun kokeiluvaiheen jälkeen maksulliseksi.
Maksullisten latauspalveluiden käyttö tulee S-ryhmän mukaan vaatimaan aikanaan asiakkailta ABC-mobiilipalveluun rekisteröitymisen sekä todennäköisesti myös maksukortin.
Lue lisää: ABC-asemat muuttuvat myös sähköautojen latauspisteiksi – jakeluun myös uudenlaista dieseliä
Pääkaupunkiseudulle avautuvien asemien ohella S-ryhmän latausverkosto laajentuu nyt nopeasti myös muualle Suomeen.
Käytännössä latausasemia avaavat HOK-Elannon lisäksi esimerkiksi osuuskaupat Keula, Satakunta ja Turun Osuuskauppa sekä Kymen Seudun Osuuskauppa.
Pohjoisempana ensimmäiset ABC-lataukset avautuvat puolestaan Vaasan seudulla toimivalle Osuuskauppa KPO:lle ja Kajaanin ympäristössä toimivalle Osuuskauppa Maakunnalle ja Pohjois-Suomen Osuuskauppa Arinalle.
Vuoden 2021 aikana koko S-ryhmään ollaan avaamassa noin 50 ABC-latausasemaa, joihin tulee kaikkiaan satoja yksittäisiä latauspisteitä.
Tarjolla myös suurteholatausta
ABC-latauksen eri lataustavat ovat peruslataus, teholataus ja suurteholataus.
Näistä peruslatauksen teho on matalin ja latausaika useita tunteja, kun taas tehokkaammissa lataustavoissa auton voi ladata lyhyemmänkin asioinnin yhteydessä.
Juuri nyt rakennettavilla ABC-latauksen pääkaupunkiseudulle sijoittuvulla asemilla on yleensä neljä peruslatauspistettä ja neljä teholatauspistettä.
Osassa ABC:n teholatauspisteistä voi suurteholadata jopa 150 kW:n teholla.
ABC:n latauspolitiikkana on, että peruslatauspisteisiin kytketään auton mukana tuleva latauskaapeli, kun taas teholatauspisteissä on kiinteät latauskaapelit.
Teholatauksessa on käytössä CCS-pistokkeet ja osassa latauspisteitä myös harvinaistuneet, lähinnä japanilaisperäisille autoille soveltuvat CHAdeMO –pistokkeet.