Matkailuauton korkeat rengaspaineet saattavat yllättää – EU-merkintä kertoo pidosta ja taloudellisuudesta

Renkaat vaikuttavat myös matkailuautossa sekä matkanteon mukavuuteen että taloudellisuuteen.

Matkailuajoneuvojen renkaat altistuvat varsin monenlaiselle rasitukselle. Käyttäjä itse voi vaikuttaa aina muun muassa rengaspaineisiin, jotka kulkevat käsi kädessä niin ajomukavuuden, turvallisuuden kuin taloudellisuudenkin kanssa.

17.6.2021 9:33

Tänäkin kesänä moni suuntaa matkailuautolla tutkimaan muun muassa kiinnostavia lähimatkakohteita, nähtävyyksiä ja kansallispuistoja.

– Matkailuauton rengaspaineiden tarkistaminen on helppo keino vaikuttaa ajomukavuuteen ja myös turvallisuuteen. Kun paineet ovat kuormaan nähden kohdallaan, myös auton käsiteltävyys, suorituskyky ja ajotuntuma ovat parhaimmillaan. Oikeat rengaspaineet tuovat renkaisiin myös optimaalisen pidon, ja renkaat ovat hiljaisemmat kuin väärillä paineilla ajettaessa, summaa Nokian Renkaiden tuotepäällikkö Mikko Järvinen.

Lue lisää: Heiskaset tekivät uskomattoman tempun ja ajoivat matkailuautolla maailman ympäri – Kiinassa ei mennyt hyvin

Oikean rengaspaineen voi tarkistaa auton ovipilarista, polttoainetankin kannesta tai auton käyttöohjeesta. Matkailuautojen rengaspaineet ovat yleensä 3,5-4,5 baaria, eli huomattavasti henkilöauton rengaspaineita korkeammat.

Alipaineilla ajaminen paitsi kuluttaa renkaita ja polttoainetta turhaan, myös tekee autosta vaikeammin hallittavan erityisesti ääritilanteissa. Liian suuri paine puolestaan yleensä huonontaa renkaan pito- ja mukavuusominaisuuksia sekä lisää ääntä.

Turvallisuutta ja polttoainesäästöjä

Joskus kiinnostavien matkakohteiden löytäminen vaatii ajoa huonokuntoisilla teillä.

Matkailuauton rengasvalinnassa kannattaakin huomioida renkaan kestävyys, jotta rengasrikko ei yllätä, vaikka kesäretket ulottuisivat kuoppaisillekin teille. Kestävistä renkaista on hyötyä myös kaupunkiympäristössä, sillä esimerkiksi katukiveysten reunat laittavat renkaat koetukselle.

Lue lisää: Brittikeräilijä löysi Suomesta vuosimallin 1989 VW-matkailuauton – maksoi saaliistaan mahdollisesti jopa 50 000 euroa

Renkaiden pitää toimia turvallisesti kuumina kesäpäivinä, kylminä alkukevään ja loppusyksyn aamuina sekä silloin, kun rankkasade täyttää teiden urat vedellä.

Vilkaisu renkaan EU-merkintään helpottaa rengasvalintaa.

– EU-merkintä kertoo, miten hyvä märkäpito renkaalla on. Merkinnästä kannattaa märkäpitoluokituksen lisäksi tarkastaa myös renkaan vierintävastus. Mitä alhaisempi vierintävastus on, sitä kevyemmin rengas rullaa. Tämä vaikuttaa sekä ajomukavuuteen että polttoaineenkulutukseen, sanoo Järvinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?