ParkkiPate peri kymmentä maksua tuloksetta – joutuu nyt itse maksamaan 13 500 euron kulut

Yksityinen pysäköintivalvontayritys ParkkiPate Oy hävisi maksujen perintäriidan. Se joutuu kuittaamaan noin 13 500 euron oikeudenkäyntikulut.

Pysäköintikiista jäi oikeudessa pysäköintifirman tappioksi. Arkistokuva.

15.6.2021 6:48

Kiista koski neljän ajoneuvon parkkimaksuja vuosilta 2016 ja 2017. Ajoneuvot oli pysäköity kadun varteen Espoossa. Autot olivat saman haltijan nimissä, mutta hän oli antanut ystävilleen luvan käyttää niitä.

Haltija ei pitänyt minkäänlaista kirjaa siitä, kuka oli kulloinkin ajoneuvoa lainannut.

ParkkiPate vaati virheellisistä pysäköinneistä kaikkiaan kymmentä parkkimaksua ja perintäkuluja

ParkkiPaten lähtöolettamus oli, että autoja hallinnoiva henkilö oli pysäköinyt ne virheellisesti ja lähetti 60 euron parkkimaksut hänelle.

Haltija ilmoitti parkkiyritykselle, että autot oli hankittu myyntitarkoitusta varten ja ystävien lyhytaikaiseen käyttöön. Autoja käytti iso joukko ystäviä.

Kun haltija ei maksanut laskuja, nosti ParkkiPate kanteen käräjäoikeudessa.

Haltija kiisti kanteen ja ilmoitti asuvansa Pohjois-Helsingissä ja käyvänsä työssä Vantaalla.

Käräjäoikeus totesi, että näyttötaakka auton kuljettajasta kuuluu ParkkiPatelle. Ajoneuvon haltija ei välttämättä kuitenkaan tehokkaasti voi kiistää kuljettajana toimimista pelkällä väitteellään tai että hän ei tiedä kuka autoa on kuljettanut, oikeus totesi ratkaisun perusteluissa.

Oikeudessa haltija kertoi, että hän saattoi lainata autoja ystävilleen joskus jopa useiksi kuukausiksi. Hän oli hankkinut ajoneuvot autovahinkokeskuksesta ja kunnosti niitä harrastuksenaan. Omassa käytössään olleista autoista saamansa parkkimaksut hän kertoi maksaneensa itse.

Käräjäoikeus piti uskottavana haltijan kertomusta siitä, ettei ollut toiminut autojen kuljettajana huomioon ottaen autojen lukumäärä, autojen pitkät laina-ajat ja se, että virhemaksut kohdistuivat nimenmaan lainassa olleisiin autoihin.

Haltija ei suostunut nimeämään, kuka autoja oli pysäköinyt. Oikeus totesi, että näytön hankkiminen ei ole mahdotonta esimerkiksi henkilö- tai reaalitodisteiden avulla. Todistustaakan kääntäminen ajoneuvon haltijalle olisi kuluttajansuojalain vastaista ja kuluttajan kannalta kohtuuton ehto, käräjäoikeus totesi.

Parkkifirma katsoi, että osapuolten välille oli syntynyt sopimussuhde pysäköinnistä. Haltijalle oli lähetetty 35 perintökirjettä, joihin hän ei reagoinut.

Haltijan työpaikka, asunto ja vapaa-ajanasuntokin ovat toisella suunnalla kuin paikka, jossa autot olivat pysäköityinä. Todistelu ei oikeuden mielestä osoittanut, että haltijalla olisi ollut mitään syytä toistuvasti pysäköidä autojaan Elosalamantielle Espoossa.

Käräjäoikeus hylkäsi kanteen puolitoista vuotta sitten. Ratkaisuun tyytymätön parkkifirma sai valitusluvan Helsingin hovioikeudelta. ParkkiPate piti epäuskottavana haltijan väitettä, että hän olisi lainannut autoa henkilölle, joka olisi aina pysäköinyt sen virheellisesti samaan paikkaan.

Parkkifirma katsoi, että osapuolten välille oli syntynyt sopimussuhde pysäköinnistä. Haltijalle oli lähetetty 35 perintökirjettä, joihin hän ei reagoinut.

Hovioikeus kuuli autojen lainaajia todistajina. He kertoivat, ettei haltija pitänyt mitään päiväkirjaa, eikä toiminta ollut ammattimaista, vaan lainaajat olivat haltijan työtovereita.

Hovioikeus katsoi, ettei parkkifirman ja haltijan välillä ollut pysäköintiä koskevaa sopimusta, eikä se muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua. Ratkaisu annettiin eilen maanantaina.

Parkkifirman on maksettava omat oikeudenkäyntikulunsa, jotka ovat lähes 9 000 euroa. Lisäksi se joutuu maksamaan auton haltijan noin 4 500 euron kulut.

Päätökseen voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.

Lue lisää: Voiko pysäköinnin aloittaa uudelleen ajamalla korttelin ympäri ja palaamalla samaan parkkiruutuun?

Lue lisää: Yksityinen pysäköintifirma varoittaa alueellisesta parkkimiinasta – ”Merkki ja sen merkitys ovat yhä vieraita monille autoilijoille”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?