Hallituksen uusi strategia tyrmää pyöräilijöiden promillerajat – ”vähentäisi pyöräilyn ja sähköpotkulautojen houkuttelevuutta”

Parhaillaan lausunnoilla olevan uuden liikenneturvallisuusstrategian mukaan pyöräily humalassa ja huumausaineiden vaikutuksen alaisena halutaan sallia nykytapaan myös jatkossa.

Polkupyöräilijöille ei ole tulossa promillerajaa, vaikka joka kolmannen polkupyöräonnettomuuden taustalla on alkoholi. Monissa EU-maissa pyöräilijöitä koskeva promillemääräinen alkoholiraja on kuitenkin olemassa.

9.6.2021 14:49

Tutkijalautakuntien tutkimissa kuolemaan johtaneissa polkupyöräonnettomuuksissa vuosilta 2010-2019 mitattiin 186 kuolleelta pyöräilijän veren alkoholipitoisuus. Kuolleista pyöräilijöistä noin 20 prosenttia oli alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alainen.

Lisäksi potilasaineistotietoon perustuvista henkilövahinkoon johtaneista pyöräilytapaturmista voi todeta, että noin kolmanneksessa pyöräilytapaturmia on ollut mukana niin ikään alkoholi.

Kyseisistä faktoista huolimatta pyöräilijöille ei kuitenkaan edelleenkään aiota asettaa promillerajaa, selviää hallituksen uudesta liikenneturvallisuusstrategiasta.

Lue lisää: Autotuojien pomo ehdottaa pyöräilijöille ja potku­lautailijoille promillerajoja, pakollista rekisteröintiä ja liikenne­vakuutusta

Strategian pohdintaosuus korostaa, että kävelyä ja pyöräilyä pyritään tällä hetkellä edistämään ja lisäämään huomattavasti, minkä vuoksi promillerajaa ei haluta lakiin.

”Promillerajan asettaminen todennäköisesti vähentäisi pyöräilyn ja sähköpotkulautojen houkuttelevuutta. Lisäksi promillerajan asettaminen edellyttäisi lainmuutoksia itse promillerajan asettamisen lisäksi”, strategialuonnos toteaa.

Lakimuutostarve tarkoittaa käytännössä sitä, että liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla ei tällä hetkellä täytä pakkokeinolain 8 luvun 32 §:n 1 momentin mukaisia henkilönkatsastuksen edellytyksiä, eli pyöräilijältä tai potkulautailijalta ei saa ottaa veri- tai muuta näytettä alkoholin tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena ajamisen toteamiseksi.

Lue lisää: Humalassa polkevat pyöräilijät unohtuneet uudesta lakipaketista – ”promillerajasta ei puhuta mitään”

Käytännössä humalaista pyöräilijää ei siis voi puhalluttaa, eli käytännössä tankojuoppoa ei voi myöskään rangaista humalatilastaan koska sen todentaminen ontuu.

Poliisikin voi puuttua tankojuopotteluun vasta, kun pyöräilijä on niin kovassa jurrissa, että hän ei pysy pystyssä.

Suomalaiset suhtautuvat tutkitusti sallivasti humalassa pyöräilyyn. Esimerkiksi Liikenneturvan toteuttaman kyselyn mukaan humaltuneena pyöräilyä pitää hyväksyttävänä 41 prosenttia kansasta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?