Autoja romutetaan ennätys­tahdissa – keski­määräinen romutusikä silti yhä yli 21 vuotta

Henkilöautojen romutustodistuksia kirjoitettiin toukokuussa 89 prosenttia enemmän kuin viime vuoden toukokuussa.

Ennätyksellisestä romutustahdista huolimatta Suomen autokannan keski-ikä kasvaa koko ajan.

9.6.2021 8:52

Autojen kierrätys on jatkunut koko kevään ennätysvilkkaana.

– Koko alkuvuoden aikana on kiertoon mennyt yli 15 000 autoa enemmän kuin vuotta aikaisemmin vastaavana ajankohtana. Tämä on todella merkittävä lisäys, Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali sanoo tiedotteessa.

Tammi-toukokuussa on kierrätetty jo 40 505 henkilöautoa. Aikaisempi tammi-toukokuun ennätyslukema on vuodelta 2018, jolloin kierrätykseen palautui romutuspalkkion siivittämänä lähes 30 000 henkilöautoa.

Suomen Autokierrätyksen ennusteessa autoja päätyy kiertoon tänä vuonna ennätysmäärä. Jos markkinatilanne pysyy samana, autoja päätyisi tällä tahdilla kiertoon yli 90 000 kappaletta, alalla arvioidaan.

Syynä kasvuun ovat metallien maailmanmarkkinahintojen poikkeuksellisen suuren kasvun lisäksi tietoisuuden lisääntyminen esimerkiksi romutuspalkkion myötä.

Lue lisää: Kaksi käytetyn auton ominaisuutta on noussut selvästi tärkeämmiksi ostoperusteiksi – autokauppias arvelee tietävänsä syyn

Autojen keskimääräinen romutusikä on yli 21 vuotta. Tällä hetkellä Suomen autokannan keski-ikä kasvaa koko ajan.

– Vuosittain se tarkoittaa lisäystä 2–3 kuukautta, mikä on voimakkaasti ristiriidassa erityisesti päästötavoitteiden kanssa, Kenraali sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?