Sähköautojen latausmaksut K-Latauksessa muuttuvat – tällainen on radikaalisti erilainen uusi hinnoittelumalli

K-Latauksen hinnoittelu muuttuu kesän aikana isolla osalla latauspisteistä minuuttiperusteisesta kilowattituntiperusteiseksi (kWh).

K-Latauksen mukaan muutos kWh-perusteiseen hinnoitteluun on noussut esille asiakkaiden kautta. –Tästä syystä uskon, että muutos on asiakkaillemme mieluisa, K-ryhmän autotoimialan Palveluliiketoiminnasta ja K-Latauksesta vastaava johtaja Tom von Bonsdorff kertoo K-ryhmän tiedotteessa.

31.5.2021 13:43

Osalla K-Latauksen latauspisteitä sähköauton lataaminen hinnoitellaan jatkossa ensisijaisesti kWh-perusteisesti minuuttiperusteisen sijaan, tiedottaa Keskon omistama K-Auto. Muutos on merkittävä, sillä K-Lataus on Suomen suurimpia julkisia latausoperaattoreita.

Uusi hinnoittelu koskee kaikkia K-Latauksen perus- ja suurteholatauspisteitä. Pikalatauspisteillä latauksen hinta perustuu silti jatkossakin latauksen kestoon.

Heinäkuusta alkaen peruslataus maksaa siis K-Latauksen asiakkaiksi rekisteröityneille 0,20 €/kWh ja kahden tunnin latauksen jälkeen lisäksi 0,02 €/min.

Uuden hinnoittelun suurteholatauspisteistä ensimmäiset aukeavat kesäkuussa, ja niissä hinta on 0,30 €/kWh ja 45 minuutin latauksen jälkeen lisäksi 0,20 €/min.

Pikalatauspisteiden hinta K-Latauksessa pysyy samana kuin aikaisemmin. Rekisteröitymättömät asiakkaat maksavat jokaisella pisteellä lisäksi yhden euron suuruisen aloitusmaksun.

Muutos kWh-perusteiseen hinnoitteluun on K-Latauksen mukaan lähtöisin asiakkaiden toiveesta.

Lataushybridillä ajava hyötyy, mutta syntyykö latureille ruuhkaa?

Muutos vaikuttaa eri autoilla ajaviin eri tavoilla. Tämä johtuu siitä, että eri autot kykenevät ottamaan sähköä vastaan eri nopeuksilla, eli osa autoista ehtii ladata sähköä samassa ajassa enemmän kuin toiset.

Sähköauton kulutus vaihtelee tyypillisesti välillä 15-25 kWh / 100 km.

Käytännössä muutoksesta hyötyvät hitaasti lataavat lataushybridit, kun taas nopeimmin lataavilla täyssähköautoilla uudet hinnat voivat tehdä ladatusta energiasta jopa aiempaa kalliimpaa.

Vielä suurempi merkitys lienee kuitenkin latauspisteiden vapautumisella. Kun aikapohjaista maksua ei ensimmäisiin tunteihin tai 45 minuuttiin ole, latauspisteen vapauttaminen seuraavalle ei todennäköisesti houkuta samalla tavoin kuin vielä tällä hetkellä.

Tällainen tilanne voi olla ikävä esimerkiksi autonsa suurteholatausta jonottavalle asiakkaalle, jolla on kiire.

Kilowattituntiperusteisessa hinnoittelussa kuluneella ajalla ei siis ole lopullisen hinnan kannalta yhtä suurta merkitystä kuin minuuttipohjaisessa hinnoittelussa.

Itse lataamiseen tai maksamiseen hinnoittelun muuttuminen ei vaikuta eli lataaminen perus-, pika- ja suurteholatauspisteillä onnistuu jatkossakin K-Lataus-mobiilisovelluksen tai erikseen tilattavan, käyttäjätiliin liitettävän K-Lataus-tunnisteen avulla.

Sähköauton lataukset laskutetaan K-Latauksessa asiakkaalta kerran kuussa niin, että kuukauden aikana kertyneet lataukset veloitetaan yhdellä kertaa asiakkaan palveluun syöttämältä maksukortilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?