Tarjottu sovinto reistailevasta Fordista ei kelvannut: Autoliikkeelle lähes 35 000 euron käräjöintilasku - Autot - Ilta-Sanomat

Autoliikkeelle liki 35 000 euron käräjöintilasku – kumpikin riidan osapuoli käytti edellisen omistajan sähköposti­viestiä todisteena

Riita 182 000 kilometriä ajetusta Fordista tuli kalliiksi myyjäliikkeelle.

Riita syntyi reistailevasta Ford C-Maxin vaihdelaatikosta. Arkistokuva.

31.5. 6:56

Työmatka-auton moottoriremontista noussut riita ei johtanut ostajan ja myyjäliikkeen sovintoneuvotteluissa tulokseen, joka olisi tyydyttänyt ostajaa.

Nainen vei asiansa Pirkanmaan käräjäoikeuteen ja voitti riitakanteen. Autoliikkeelle 7 000 euron Ford C-Maxin kaupasta tuli kallis. Edessä on kaupan purku ja maksettavaksi tulevat lähes 35 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Nainen oli ostanut 182 000 kilometriä ajetun 2012-mallisen Fordin puolitoista vuotta sitten.

Parin kuukauden käytön ja 4 000 kilometrin ajon jälkeen vaihdelaatikko alkoi reistailla. Merkkihuollossa remontin hinnaksi arvioitiin 5 500-5 700 euroa ja edessä olisi vaihdelaatikon vaihto.

Nainen otti yhteyttä auton edelliseen omistajaan, jolle auton oireet olivat tuttuja.

Omistaja uskoi, että auto oli myyty hänelle viallisena. Hän maksoi puolet auton vian selvittämisen kuluista.

Omistaja sai unohtaa työmatka-ajot, ja hänestä tuli julkisen liikenteen käyttäjä.

Auton ostanut yritti saada sopua aikaiseksi kuluttajaneuvonnan ja myyjäliikkeen kanssa.

Kun sopua ei löytynyt, nainen vaati kanteella ensisijaisesti kaupan purkamista ja toissijaisesti 5 500 euron hinnanalennusta. Naisen mukaan auto ei ollut sellainen kuin sen piti, ja tiedossa olevat korjauskulut olisivat isot auton arvoon nähden.

Myyjäliike kiisti kanteen ja vaati sen hylkäämistä. Liikkeen mielestä perusteita kaupan purkamiselle ei ollut, eikä omistaja ollut reklamoinut ongelmista etämyyntisopimuksen mukaisesti 14 päivän aikana kaupan solmimisesta.

Myyjä muistutti, että kaupan purkaminen edellyttää olennaista vikaa eikä sellaista ostaja ollut osoittanut. Lisäksi myyjä vetosi auton ikävuosiin ja ajettuihin kilometreihin. Myyjän mukaan auto vastasi sitä, mitä siltä voitiin odottaakin. Sopimusehtojen mukaan auto oli myyty siinä kunnossa missä se oli.

Autoliike tarjosi kuluttajalle sovintona käytettyä vaihdelaatikkoa 1 000 euron omavastuulla.

Sekä myyjäliike että auton omistaja nimesivät käräjäoikeudessa kirjalliseksi todisteeksi edellisen omistajan lähettämän sähköpostiviestin.

Viestin mukaan talviaikana keltainen merkkivalo oli syttynyt kahdesti ja auto oli menettänyt tehonsa. Merkkivalo katosi, kun auto käynnistettiin uudelleen ja vaihdelaatikon öljyt vaihdettiin.

Huollossa luettiin auton vikakoodeja, mutta vikaa ei löytynyt.

Liikkeen mielestä sähköposti osoitti, ettei autossa ollut vikaa edellisen omistajan aikana. Naisen näkemys oli päinvastainen, sillä sähköposti osoitti, että autossa oli vikaa.

Lähtökohta käytetyn auton kaupassa on kuluttajansuojalain mukaan, että kuuden kuukauden aikana ostohetkestä ilmennyt vika on ollut autossa jo kaupantekohetkellä, mikäli myyjä ei muuta pysty näyttämään.

Käräjäoikeus totesi, että käytetynkin auton kestoikä voidaan olettaa olevan enemmän kuin kuusi kuukautta. Oikeus huomautti, että ei ole esitetty näyttöä, jonka mukaan vika johtuu tavanomaisesta kulumisesta tai että auto olisi vahingoittunut väärän käsittelyn vuoksi.

 Autoliike tarjosi kuluttajalle sovintona käytettyä vaihdelaatikkoa 1 000 euron omavastuulla.

Käräjäoikeuden mukaan kuluttajalla oli auton hinta ja ajetut kilometrit huomioiden aihetta olettaa auton kestävän pidempään kuin se oli kestänyt ilman kohtuuttomia lisäkustannuksia.

Oikeus purki kaupan. Myyjäliike määrättiin palauttamaan kauppahinnan ostajalle vähennettynä 100 euron käyttöhyödyllä. Liikkeen on palautettava ostajalle myös vian etsinnän ja osamaksuluoton perustamiskulut. Palautettava summa on kaikkiaan noin 7 450 euroa.

Liikkeen on maksettava ostajan 11 700 euron ja omat noin 22 700 euron oikeudenkäyntikulut.

Myyjäliike ei saanut hakemaansa jatkokäsittelylupaa Turun hovioikeudelta, joka käsitteli aiemmin toukokuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?