Liikenneministeriö kannattaa alle 18-vuotiaiden yöaikaisen ajamisen rajoittamista - Autot - Ilta-Sanomat

Liikenneministeriö kannattaa alle 18-vuotiaiden yöaikaisen ajamisen rajoittamista

Liikenne- ja viestintäministeriö on arvioinut julkisessa keskustelussa esiin nostettuja ehdotuksia ja muita vaihtoehtoja nuorten kuljettajien liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

Nuoret kuljettajat ajoivat vuosina 1972-95 takaikkunalla sijainneen niin sanotun 80-lätkän kera. Ideana oli kertoa muille tienkäyttäjille, että autoa ohjasti alle vuoden ajokortin omistanut henkilö. Merkintä tarkoitti myös 80 km/h enimmäisnopeutta.

26.5. 11:50

Käsitellyistä vaihtoehdoista ministeriö pitää kannatettavimpana alle 18-vuotiaiden yöaikaisen ajamisen rajoittamista, tiedottaa nyt Liikenne- ja viestintäministeriö.

Rajoitus voisi LVM:n mukaan koskea viikonloppuja (esimerkiksi klo 00.00-05.00), jotta rajoituksen kielteiset vaikutukset työntekoon ja harrastuksiin jäisivät vähäisemmiksi.

Harkinnassa on myös uuden kuljettajan merkki, jonka käyttö voisi koskea alle 18-vuotiaita henkilöauton kuljettajia ja helpottaa yöajokiellon valvontaa.

Ministeriö pitää kannattavana myös ajokieltokoulutuksen laajentamista B- ja A-, A1- ja A2-luokasta alempiin ajokorttiluokkiin, kuten AM/120-, AM/121- ja T-luokkaan.

Ehdotuksen eduiksi voidaan katsoa se, että pakollinen lisäkoulutus kohdistuisi juuri niihin kuljettajiin, jotka sitä eniten tarvitsevat, eikä sillä olisi vaikutusta ajokortin yleiseen hintatasoon.

Mahdollisten lakimuutosten lisäksi terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettua ajoterveysohjetta voitaisiin kehittää nuorten ajoterveys paremmin huomioiden. Ajoterveyden vaalimisesta voitaisiin tiedottaa nykyistä enemmän.

– On tärkeää, että nuorten liikkuminen mahdollistetaan liikenneturvallisuus huomioiden myös jatkossa, jotta nuoret pääsevät kouluun, harrastuksiin ja töihin kaikkialla Suomessa. Liikenne- ja viestintäministeriön keskeisin keino on lainsäädäntö. Toivon, että saamme nyt laajasti ja monipuolisesti evästystä säännösten kehittämiseen, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) toteaa LVM:n aiheesta lähettämässä tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?