Mikä on poliisin kanta kojelauta­kameran tallentamaan onnettomuus­kuvaan? – ”Hyvin ikäviä tilanteita” - Autot - Ilta-Sanomat

Mikä on poliisin kanta kojelauta­kameran tallentamaan onnettomuus­kuvaan? – ”Hyvin ikäviä tilanteita”

Monissa autoissa on nykyisin kojelautakamera, johon onnettomuustilanne tai hetket sitä ennen saattavat tallentua.

Jos kojelautakameraan tallentuu esimerkiksi onnettomuus, on materiaalin oikea osoite poliisi. Tallenteiden levittely omin päin esimerkiksi sosiaaliseen mediaan on sen sijaan lähes poikkeuksetta haitallista ja epäeettistä ja saattaa johtaa jopa rikossyytteisiin.

18.5. 7:02

Kojelautakameran tallentama materiaali voi olla onnettomuuden tutkinnassa poliisille suureksikin avuksi, mutta väärin käytettyinä tallenteet voivat tuottaa myös suurta harmia ja jopa rikossyytteitä.

– Kuvia tai videoita onnettomuudesta ei tule julkaista esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, koska se voi aiheuttaa onnettomuuden uhreille tai heidän läheisilleen hyvin ikäviä tilanteita. Jos auton kojelautakameraan on kuitenkin sattumalta tallentunut tilanne, joka voisi auttaa onnettomuuden selvittämisessä, sen voi suoraan toimittaa poliisille, sanoo Helsingin poliisin komisario Pasi Tuominen.

Lisäksi poliisi suosittaa myös ajamaan suosiolla onnettomuuspaikan ohi, mikäli viranomaiset ovat jo näkyvästi paikalla tai tilanne näyttää muuten olevan hallinnassa.

Tuominen kehottaakin autoilijoita keskittymään onnettomuustilanteissa ensisijaisesti vain muuhun liikenteeseen ja välttämään varsinkin kaikkea epäeettistä sekä tarpeetonta kuvaamista.

– Onnettomuuspaikalle saatetaan pysähtyä tai pysäköidä vaarallisesti, mikä pahimmillaan saattaa johtaa lisäonnettomuuteen. Lisäksi onnettomuuspaikan ohiajavien huomio saattaa liiaksi kiinnittyä onnettomuuspaikan katsomiseen, mikä sekin voi aiheuttaa vaaratilanteita. Sama pätee onnettomuuspaikan kuvaamiseen. Se on epäeettistä ja voi aiheuttaa vaaraa niin pelastustyöntekijöille kuin muille tiellä liikkujille.

Jos kuitenkin osut onnettomuuspaikalle ensimmäisenä tai ensimmäisten joukossa, varma oikea tapa reagoida onnettomuuteen on soittaa hätänumeroon 112, mikäli kyse on hätätilanteesta joka vaatii apua.

Hätäkeskus ohjaa avunpyynnöt esimerkiksi pelastuslaitokselle ja poliisille ja opastaa myös muussa toiminnassa.

Mikäli taitosi riittävät, pelasta kuitenkin ennen hätäkeskukseen soittamista välittömässä vaarassa olevat sekä estä osaltasi myös lisäonnettomuuksien syntyminen – käytännössä esimerkiksi pysäyttämällä oma autosi turvalliseen paikkaan ja kytkemällä hätävilkut päälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?