Pian alkaa auton esteettömän pysäköinnin teemaviikko – näin tunnuksen saa Traficomista

Asetus määrittää esteettömäksi laskettavan pysäköinnin.

Esteettömät autopaikat ovat välttämättömiä monille liikkumisesteisille ihmisille ja mahdollistavat muun muassa yhdenvertaisuuden toteutumista. Kuvan tapauksessa esteettömät paikat on merkitty tolppaan kiinnitetyllä kyltillä. Itse ruudun pyörätuolisymboli on kuitenkin haalea ja toinen paikoista on lisäksi tukittu hiekoitushiekalla.

15.5.2021 15:55

Invalidiliiton vuosittaista Helppo liikkua -viikkoa vietetään 17.–23.5.2021. Tänä vuonna viikon teemana on esteetön pysäköinti ja esteettömien pysäköintipaikkojen luvanvarainen käyttö.

Liiton mukaan esteettömiä autopaikkoja tarvitaan, jotta myös liikkumisesteiset ihmiset pääsevät palvelujen äärelle; käymään ostoksilla, nauttimaan kulttuurista, harrastamaan ja huolehtimaan hyvinvoinnistaan sekä käyttämään terveyspalveluita.

– Esteettömälle autopaikalle saa pysäköidä vain liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella. Liikkumisesteisen pysäköintitunnus on tarkoitettu henkilöille, joilla on vaikea liikkumiseste, näkövamma tai muu liikkumista vaikeuttava vaikea vamma. Taustalla on aina lääkärin arvioima lääketieteellinen haitta. Pysäköintitunnus haetaan Traficomista, kertoo Invalidiliiton tiedotteessa sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija Riitta Saksanen.

Tyypillisesti esteettömiä eli pyörätuolisymbolilla varustettuja pysäköintipaikkoja näkyy muun muassa kauppaliikkeiden sisäänkäyntien läheisyydessä.

Asetus määrää

Esteettömyysasetuksen mukaan osan rakennusten pysäköintipaikoista pitää olla osoitettuja pyörätuolin käyttäjille.

Käytännössä esteettömät autopaikat täytyy sijoittaa sisäänkäynnin läheisyyteen, ja niiltä pitää olla helppokulkuinen reitti sisäänkäynnille.

Etäisyys esteettömän autopaikan ja sisäänkäynnin välillä saa olla korkeintaan 10 metriä. Invalidiliiton mukaan olisi myös hyvä, jos esteettömät autopaikat sijaitsevat lähtökohtaisesti katoksessa.

Jokaisella pysäköintipaikalla pitää olla asetuksen mukaan tilanormit täyttäviä esteettömiä autopaikkoja seuraavasti:

  • Kaksi esteetöntä autopaikkaa 50 autopaikkaa kohti ja sen jälkeen yksi paikka lisää kutakin alkavaa 50 autopaikkaa kohti.

  • Kaksi esteetöntä autopaikkaa alkavaa 2500 kerrosalaneliömetriä kohti, ja sen jälkeen yksi paikka lisää kutakin alkavaa 2500–5000 kerrosalaneliömetriä kohden.

Esteettömät autopaikat merkitään sekä pysäköintiruudun pinnoitteeseen että tolppaan tai rakennuksen seinään kansainvälisellä ISA-tunnuksella joka on käytännössä pyörätuolisymboli.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?