Kansalaisraati haluaa valtiolta tukea käytetyn sähköauton ostamiseen - Autot - Ilta-Sanomat

Kansalaisraati haluaa valtiolta tukea käytetyn sähköauton ostamiseen

Yli 8 000:sta satunnaisesti valitusta suomalaisesta koottu 30-henkinen kansalaisraati vaatii sähköautotuen laajentamista myös käytettyjä autoja koskevaksi.

Latauskaapelit arkipäiväistyvät, mutta kuinka nopeasti? Turun yliopiston kokoaman kansalaisraadin mukaan valtion pitäisi joka tapauksessa tukea myös lataushybridien sekä varsinkin käytettyjen sähköautojen hankintaa.

5.5. 8:40

Jotta sähköauton hankintatuki toteutuisi oikeudenmukaisesti ja vaikuttavasti, pitää tukea kohdistaa myös käytettyihin täyssähköautoihin sekä uusiin ladattaviin hybridiautoihin.

Näin vaatii nyt julkilausumassaan ympäristöministeriön alulle panema ja väestötieteellisesti pätevin perustein valittu kansalaisraati, joka edustaa suomalaisia satunnaisotannan ja kiintiöinnin avulla niin, että raadissa ovat tilastollisesti edustettuina kaikki Suomen eri väestöryhmät.

Raadin asiasta antaman lausunnon mukaan valtiontukea olisi ohjattava myös jakamistalouden kehittämiseen siten, ettei autoja tarvittaisi Suomessa niin paljoa kuin nyt, mutta kuitenkin niin, että nykyistä useammalla olisi mahdollisuus käyttää autoa ilman sellaisen varsinaista omistamista.

Tällä hetkellä uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada ostokseensa kaikkiaan 2 000 euroa valtion hankintatukea. Tuen ideana on pienentää uuden auton hankintahinnan eroa sähköauton ja sitä suunnilleen vastaavan polttomoottoriauton välillä.

EU-maista käytettyjen sähköautojen hankkimista tuetaan tällä hetkellä ainakin Alankomaissa ja jollain tapaa vastaavia tukia on ja on ollut käytössä myös muualla maailmassa.

Kansalaisraati on ympäristöministeriön hanke

Kansalaisraati on jatkoa keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman valmistelussa tehdylle kansalaisten kuulemiselle, johon tuli lopulta ennätykselliset 18 000 vastausta.

Raadin osallistujat rekrytointiin alkujaan satunnaisesti 8 000 valitulle suomalaiselle lähetetyllä kyselyllä, johon vastanneista tutkijat muodostivat raatiin kutsuttavan joukon satunnaisotannan ja kiintiöinnin avulla siten, että raadissa olivat mahdollisimman hyvin edustettuina eri väestöryhmät iän, sukupuolen, asuinpaikan ja koulutustaustan suhteen.

Kaikista kutsutuista 37 vahvisti osallistumisensa, ja lopulta 33 henkilöä osallistui raadin työskentelyyn alusta loppuun saakka.

Kansalaisraadin tilasi käyttöönsä ilmastopolitiikan pyöreä pöytä yhdessä ympäristöministeriön kanssa ja raadin toteuttivat Turun yliopiston tutkijat.

Tutkijoiden kirjoittama loppuraportti raadin työstä ja vastauksista valmistuu kesäkuussa 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?