Sensoridata paljastaa laajan sakkouhan: Yli 40 % ajaa yhä nastoilla, vaikka viikonloppuna mitattiin jo yli 15 asteen lämpötiloja

Nastarenkaiden käytölle ei ole enää Etelä-Suomessa ajokelin mukaisia perusteita.

Nastarenkaiden kalenteriin sidottu käyttöaika päättyi maaliskuun lopussa. Kitkarenkaiden käytölle ei sen sijaan ole rajoituksia, mutta kitkoja ei kuitenkaan suositella ympärivuotiseen käyttöön. Tämä johtuu siitä, että kesärenkaat ovat kitkarenkaita selvästi kulutuskestävämpiä, polttoainetaloudellisempia sekä turvallisempia erityisesti märissä kesäolosuhteissa.

19.4.2021 11:46

Nastarenkaiden kalenteriin sidottu käyttöaika päättyi maaliskuun lopussa, mutta lain mukaan nastoja saa käyttää yhä kelin niin vaatiessa.

Enää kyseinen keliperuste ei kuitenkaan ole esimerkiksi pääkaupunkiseudulla voimassa, sillä väylien pinnat ovat eteläisimmässä Suomessa nyt jo kauttaaltaan sulia ja kuivia.

Renkaanvaihtotyöt koskettavatkin lähipäivien mittaan varsin monia suomalaisia, sillä mittausjärjestelmien välittämien tietojen mukaan esimerkiksi Helsingissä yli 40 prosentilla oli viikonloppuna allaan yhä nastarenkaat.

Nastallisilla renkailla autoilevien on nyt hyvä muistaa, että ajo-olosuhteiden selkeä muuttuminen kesätyyppiseksi tarkoittaa käytännössä myös poliisin puuttumiskynnyksen alenemista.

Poliisihallituksen sakotustaulukon mukaan keliin sopimattomalla rengastuksella ajavalle langetetaan pääsääntöisesti sadan euron liikennevirhemaksu.

Liikennevirhemaksun sijasta nastarenkailla ajaville kuljettajille voidaan kuitenkin poliisin niin hyväksi katsoessa antaa myös suullinen tai kirjallinen huomautus.

Nastarenkaat isolla osalla yhä vaihtamatta

Rengastyyppiosuuksia liikennevirrasta seurataan reaaliaikaisesti eri puolilla maata muun muassa tutkimuskeskus Terran ja Innofreaks Oy:n kehittämien tunnistusjärjestelmien avulla.

Viikonloppuna 16.–18.4.2021 nastarenkaiden osuudet henkilö- ja pakettiautoista vaihtelivat alueittain seuraavasti:

  • Mäkelänkatu, Helsinki 44 %

  • Pukinmäenkaari, Helsinki 43 %

  • Alavus (Kt66), Pohjanmaa 39 %

  • Tervola (Vt4), Lappi 76 %

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?