Sähköpotkulautoja koskeva virhemaksu ja kieltoalueet käyttöön Ruotsissa – rapsun suuruus parikymmentä euroa - Autot - Ilta-Sanomat

Sähköpotkulautoja koskeva virhemaksu ja kieltoalueet käyttöön Ruotsissa – rapsun suuruus parikymmentä euroa

Sähköpotkulautoihin on maaliskuusta alkaen sovellettu aivan uudenlaisia pysäköintisääntöjä joiden puitteissa laudan omistajaa voidaan myös sakottaa, kertoo Tukholman kaupungin tiedotus.

Lumien sulamisen jälkeen sähköpotkulaudat on pysäköitävä Tukholmassa siten, etteivät ne häiritse muuta liikennettä. Käytännössä tämä tarkoittaa kiellettyjen alueiden ulkopuolella joko telineitä tai esimerkiksi laudan asemoimista rakennuksen julkisivun viereen niin, ettei muu liikenne esty.­

17.4. 11:00

Sähköpotkulautaa ei siis saa enää pysäköidä Tukholmassa vaaraa aiheuttavalla tavalla eli esimerkiksi siten, että kulkutien käyttäminen estyy tai lauta on vaaraksi muille tienkäyttäjille kuten näkövammaisille.

Vaara-sanan sisältö kattaa kohteiden osalta jalankulkijat, pyöräilijät sekä julkisen ja kaiken autoliikenteen.

Lisäksi kaupunki on kieltänyt yhdessä sähköpotkulautoja vuokraavien yritysten kanssa vuokrattavien lautojen pysäköimisen kokonaan kahdeksalla erikseen määritellyllä alueella, joista suomalaisille tunnetuin lienee Gamla Stan eli Tukholman vanhakaupunki.

Talvikauden osalta Tukholman kaupunki on myös määrännyt, että sähköpotkulaudat on pysäköitävä polkupyörätelineeseen. Tämä johtuu siitä, että kun sähköpotkulaudat ovat telineissään, jalkakäytävät ja pyörätiet pysyvät vapaina niiden varsinaiseen käyttöön.

Kaupunki on myös avannut verkkosivun, jonka kautta väärin pysäköidyistä laudoista voi ilmoittaa kaupungin pysäköinninvalvontaan. Ilmoituksen saapumisen jälkeen laudan omistajaa kehotetaan siirtämään sähköpotkulauta.

Mikäli siirto ei tapahdu annetun määräajan sisällä, kaupungin pysäköinninvalvonta kirjoittaa laudan omistavalle vuokrafirmalle noin parinkymmenen euron suuruisen valvontamaksun.

Vaikka sähköpotkulautakausi ei ole vielä täysin käynnistynyt Tukholmassakaan, on lautasakkoja kirjoitettu jo vajaat kymmenkunta, kertovat muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT ja Dagens Nyheter.

Vuokrapotkulautojen pysäköintikielto koskee kahdeksaa eri aluetta:

Osassa Tukholman keskustaa ei voi enää palauttaa vuokrattua sähköpotkulautaa. Rajoitus on ohjelmallinen ja sisäänrakennettu vuokrayritysten älypuhelinsovelluksiin. Kielto koskee seuraavia osoitteita:

  • Odenplan

  • Sergels Torg, alempi taso

  • Helgeandsholmen (paitsi Norrbron varrella)

  • Gamla Stan (paitsi Munkbroleden ja Skeppsbron)

  • Tukholman kaupungintalo, sisäpiha ja puisto

  • Rålambshovsparken

  • Drakenbergsparken

  • Medborgarplatsen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?