Jaakko ajoi työmatkansa polkupyörällä – näin kävi, kun korona pakotti kotitoimistolle ja autokontaktitkin vähenivät - Autot - Ilta-Sanomat

Jaakko ajoi työmatkansa polkupyörällä – näin kävi, kun korona pakotti kotitoimistolle ja autokontaktitkin vähenivät

Aiempi työmatkapyöräily jätti espoolaiseen asiantuntijaan kenties lähtemättömän jäljen.

Pyöräily töihin herätti, virkisti ja auttoi orientoitumaan tulevaan, Jaakko Kauramäki muistelee koronaa edeltäviä aikoja.­

15.4. 16:58

Ennen koronaan espoolainen Jaakko Kauramäki oli pendelöinyt pyörällä töihin Helsingin kantakaupunkiin usean vuoden ajan vuoden ympäri, yhteensä noin 100 kilometriä viikossa.

Kun yliopiston asiantuntijatehtävät siirtyivät kotitoimistolle, työmatkapyörän matkamittari lakkasi raksuttamasta. Se tuntui nopeasti sekä miehen ruumiissa että mielessä.

– Fyysiset muutokset olivat selvimmät. Kun työmatkapyöräilyn tuoma liikunta-annos jäi, tämä näkyi yleisenä väsymyksen tunteena, huonompana unen laatuna ja epäsäännöllisenä vuorokausirytminä, Kauramäki kertoo Pyöräliiton tiedotteessa.

Säännöllinen työmatkapyöräily oli rytmittänyt Kauramäen päiviä ja auttanut jaksamaan. Käytännössä työmatka pyörällä herätti, virkisti ja auttoi orientoitumaan tulevaan.

Iltapäivän paluumatka toimi irtiottona ja tuuletti ajatuksia niin, ettei töitä tarvinnut kantaa mukana kotiin. Oli selvää, että etätyön aiheuttama työmatkavaje piti korvata, jotta kotitoimistoarjen kanssa pärjäisi.

– Elämänlaatu ja oma jaksaminen paranivat kyllä hyvin pian, etenkin kun etätyön työaikaliukumat mahdollistivat erilaiset kokeilut työmatkaa jäljittelevistä pyrähdyksistä päivälenkkeihin kauniilla kelillä tai pidennetyn kauppareissuun iltapuhteina.

Vaikka Kauramäen pyöräkilometrit ovat poikkeusolojen aikana hieman vähentyneet, työpyöräily jätti myös edelleen elävät jälkensä.

– Aikaisempi työmatkapyöräilyn tuoma hyvinvointi oli, vaikkakin tiedostettua, osin näkymätöntä, koska siitä oli tullut rutiinia. Nyt kun pyörän selkään hyppääminen on tietoisempi valinta, ja reittejä on mahdollista suunnitella oman mielen mukaan, uudet maisemat, vähentyneet kontaktit autojen kanssa ja puhtaampi ilma ja ovat tehneet pyöräilystä entistä nautittavampaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?