Onko Polestar 2:sta uudeksi tähdeksi? Kyllä on, veikkaa IS ensitutustumisen perusteella

Volvon helmoista itsenäistynyt Polestar on vielä pieni mutta kiinnostava tulokas automaailman tähtitaivaalle. Suomeen saapunut Polestar 2 -malli lupaa paljon.

”Pohjantähti” tulee vähitellen tutuksi myös suomalaisille. Polestar 2:ta seuraavat mallit ovat 3 ja 4. Vastuullisuuttaan Polestar osoittaa julkilausumallaan, jonka mukaan vuoteen 2030 mennessä valmistaja pyrkii löytämään keinot päästä ilmastoneutraaliin tuotantoon.

Volvon ja Geelyn omistama sähköautojen valmistaja Polestar valloittaa pienin askelin maailmaa. Vuoden loppuun mennessä moottoriurheilusta syntyneen merkin edustus toimii 18 eri maassa mukaan lukien Suomi.

Täkäläinen organisaatio on vasta alkumetreillä, sillä Polestar Automotive Finland Oy rekisteröitiin maaliskuussa. Alussa Volvon ”alivuokralaisena” toimiva firma perustaa puoleksi vuodeksi Helsingissä Valo Hotel & Workin tiloihin pop up -toimiston, josta halukkaat pääsevät koeajelulle. Tilauskirjat aukeavat tosin vasta syksyllä.

Ilta-Sanomat tutustui uutuuteen tällä viikolla ajaen ja kuunnellen videoyhteydellä Göteborgissa päämajaansa pitävän firman avainhenkilöiden ajatuksia. Se, että Polestar on Volvo-kaupungissa oma, itsenäinen merkkinsä, antaa suunnittelijoille vapaat kädet luoda puhtaalta pöydältä jotakin uutta ja ainutlaatuista, kuului viesti.

Automaailma muuttuu nopeasti ja Polestar haluaa olla muutoksen ”johtotähti”. Autoja varten rakennetaan galleriamaisia esittelytiloja, mutta varsinainen hankinta tapahtuu verkossa Teslan tapaan.

Perää hallitsee laidasta laitaan ulottuva muodinmukainen jarruvalolista. Polestar 2 -autot valmistetaan Kiinassa.

Noin 4,6-metrisen Polestar 2:n sivuprofiilissa on annos Volvoa ja loput ihan jotain muuta.

Sähköllä toimivan auton toimintaperiaatteessa ei ole mitään vallankumouksellista, mutta moneen muuhun asiaan valmistaja panostaa ennakkoluulottomasti.

Ihan jokapäiväistä ei ole esimerkiksi se, että Polestar 2:ssa ei ole lainkaan starttinappulaa. Riittää, kun kuljettaja istahtaa valtaistuimelleen, valitsee ajosuunnan ja antaa kahden sähkömoottorin viedä .

Polestar 2 tulee ensi alkuun myyntiin 78 kWh:n akustolla. Kiihdytyksissä takaraivo tunkeutuu niskatukeen, eikä konehuone osoita hyytymisen merkkejä moottoritievauhdissakaan. Mallisto täydentyy myöhemmin edullisemmalla etuvetoversiolla, jonka saa myös pienemmällä akustolla. Nähtäväksi jää, painuuko sen hinta alle valtion 50 000 euron hankintatukirajan.

Omaa luonnettaan Polestar näyttää ohjaamossa, jonka keskikonsolia hallitsee 11,15 tuuman näyttöruutu. Sen erinomaisuus piilee siinä, että puhelinta ei yhdistämisen jälkeen oikeastaan tarvita. Polestar 2 tunnistaa jatkossa puhelimen sovelluksen ja säätää automaattisesti istuimen asennon, peilien asetukset, ohjaustuntuman ja yhden polkimen käytön asetuksen aiempien valintojen mukaisesti.

Polestar 2 sai ensimmäisenä autona Android Automotive OS -pohjaisen tieto- ja viihdejärjestelmän, jonka pohjat ovat Googlen käsialaa. Käytettävyys on nostettu keskiöön, sillä kuvakkeet ovat sormenpäätä kookkaampia, eikä erilaisia toimintoja tarvitse hakea lukuisten alavalikkojen takaa. Volvon käyttöliittymä jää kauas taakse.

Kuljettaja löytää helposti viihtyisän ajoasennon. Polestar hyödyntää ohjaamossa kierrätettyjä ja uusiutuvia materiaaleja, mutta nappanahkaakin saa istuimiin. Yhteistyössä Googlen kanssa luotu tietoviihdejärjestelmä osoittautui hyvin toimivaksi.

Mittariston muunneltavat näkyvät kertovat oleellisen. Myös ajoreitin saa näkyviin.

Yhteistyössä Googlen kanssa luotu tietoviihdejärjestelmä osoittautui hyvin toimivaksi.

Kun Polestar 2 on piuhan päässä, välkkyvä mittaristo kertoo latauksen tilanteen.

Käynnistysnappulaa on turha etsiä Polestar 2:sta. Ajosuunnanvalitsin on persoonallinen.

Ulkoisesti Volvon muotokieltä toistava auto osoittautui yhden päivän tutustumisen perusteella ihan omanlaisekseen laitteeksi. Nopeaksi ja voimakkaaksi voi tuntea itsensä jo lanseerausmallin (59 900 euroa) puikoissa, mutta 6 000 euron lisämaksulla saa Performance Pack -nimeä kantavan lisävarustepaketin, joka sisältää kullankeltaiset turvavyöt, Öhlinsin iskunvaimentimet, nelimäntäiset Brembon jarrusatulat, 20-tuumaiset alumiinivanteet ja Continental Sport Contact 6 -renkaat.

Performance Pack -varustelun mukana takaistuimellekin tulevat kullankeltaiset turvavyöt. Tilaa on takana mukavasti.

Jälkimmäisellä versiolla ajokokemus on varsinkin moottoritiellä mainiolla tavalla jämäkkä, mutta Helsingin mukulakivikaduilla on ajettu jousitukseltaan miellyttävimmilläkin autoilla. Videoyhteys Göteborgiin paljasti, että Performance Packin hankkineet voivat kuitenkin ihan ilman autoteknikon koulutusta itse säätää iskunvaimennusta työntämällä käden pyöränaukkojen sisään. Takapään säätäminen tosin edellyttää myös auton nostamista.

Lisävaruste Performance Pack tuo mukanaan mm. kullankeltaiset jarrusatulat.

Ilta-Sanomat palaa pidemmän koeajon jälkeen asiaan keväällä, mutta sitä ennen vielä sananen Polestarin yhden pedaalin käytöstä. Valmiita ajotiloja ei ole tarjolla, mutta ohjauksen vastetta ja regeneroinnin voimaa voi kuski säätää. Kun jalka nousee vauhtipolkimelta, auto alkaa jarruttaa ilman jarrupolkimen painallusta. Näin energiaa tallentuu valitun regenerointitilan mukaisesti. Ihan tuttu juttu sähköautoissa, mutta kovin monessa autossa toiminto ei tunnu yhtä luontevalta kuin Polestar 2:ssa.

Tavaratilan lattian alla on 35 litran suuruinen ”kuoppa”. Yhteensä takatavaratilaan mahtuu 440 litran verran kuljetettavaa.

Keulapellin alla on runsaasti tilaa latauspiuhoille.

Polestar 2

  • Moottori kaksi sähkömoottoria 300 kW (408 hv), 660 Nm

  • Suorituskyky 0–100 km/h 4,7 s, huippunopeus 205 km/h toimintamatka 470 km

  • Kulutus 19,3 kWh/100 km

  • Ajoakku 78 kWh

  • Latausnopeus 11 kW kolmivaihevirralla n. 8 tuntia, pikalataus 155 kW, 40 minuuttia (0–80 %)

  • Voimansiirto kiinteä välityssuhde, neliveto

  • Mitat p 4 607, l 1 859, k 1 478 mm, akseliväli 2 735 mm, omamassa 2 123 kg, tavaratila 440+35 l

  • Hinta 59 900 euroa

Polestar 1:n ja 2:n jälkeen suunnittelu- ja tuotantoputkessa ovat jo seuraavat mallit.

Polestar on vahvistanut, että tuotemerkin seuraava malli numero 3 on aerodynaaminen ja suorituskykyinen katumaasturi, jonka kokoa voinee verrata Volvo XC90:een. Polestar 3 tuo samalla kilpailua Tesla Model X:n ja kookkaiden saksalaisten mallien potentiaalisista asiakkaista.

Neliovionen Polestar 4 tulee samalle viivalle esimerkiksi Audi e-tron GT:n ja Porsche Taycanin kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?