Sisu Auto on nyt jo 90-vuotias – tiedätkö mitä kaikkea tämä legendaarinen suomalaisfirma tekee nykyään?

Oy Suomen Autoteollisuus Ab aloitti Sisu-tuotteiden valmistuksen 1.4.1931.

Sotilas- ja erikoisajoneuvot ovat Sisun peruskauraa. Tätä nykyä yhtiö myy myös konsultti- ja suunnittelupalveluita niin sanotuille kehittyville markkinoille.

4.4.2021 15:19

Suomalainen Sisu-tuotemerkki on tuttu jo yli 50 000 ajoneuvosta, joiden joukossa on ollut kuorma-autoja, linja-autoja, raitiovaunuja, kiskokalustoa, sotilas-, pelastus- ja erikoisajoneuvoja sekä lukematton määrän erilaisia ajoneuvojen komponentteja moottoreista akselistoihin.

Vuonna 1932 valmistui 12 Sisua.

Aprillipäivänä tasan 90 vuotta täyttäneen Sisu Auto Oy:n oma henkilöstömäärä on tänään noin sata henkilöä ja sen lisäksi Sisu työllistää välillisesti komponenttien valmistuksessa ja varaosa- sekä huoltopalveluissa noin 380 suomalaista.

Sisut ovat olleet tuttuja näkyjä myös paloautokalustossa. Kuvan autot vuodelta 1965 ja 1983.

Nykyään yhtiö on keskittynyt kaikkein vaativimpiin ajotehtäviin soveltuviin tuotteisiin sekä erikoisajoneuvoihin, joiden markkina eroaa esimerkiksi massoittain valmistetuista perävaunuvetureista selvästi.

Puolustusvoimat on kuulunut aina Sisun merkittävimpiin asiakkaisiin.

– Historiallisesti laaja eurooppalainen kuorma-autoteollisuus on keskittynyt muutamaan suurvalmistajaan ja joukkoon erikoisajoneuvovalmistajia, mukaan lukien Sisu Auto, joista jokainen on löytänyt paikkansa kaikkein vaativimpien asiakkaiden tarpeiden täyttäjänä, toteaa yrittäjä ja Sisu Auto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Korhonen.

Korhosen mukaan erikoisajoneuvovalmistuksen ja massatuotettujen komponenttien yhdistäminen on ollut Sisu Auton merkittävin strateginen valinta.

Tämä Sisu linja-auto aloitti taipaleensa vuonna 1948.

– Uusista innovaatioista merkittävin on markkinoiden ainoa raskaisiin kuorma-autoihin suunniteltu diesel-sähköhybridiratkaisu, toteaa yhtiön toimitusjohtaja Petri Kananen.

Hybridi-Sisu yhdistää sähkön ja dieselin.

Yleisen turvallisuustilanteen heikkeneminen on viimeksi kuluneiden vuosien aikana luonut myös nopeasti kasvavaa kysyntää suojatuille sotilas- ja pelastusajoneuvoille. Tähän tarpeeseen Sisu Auto on kehittänyt täysin uuden, vahvasti suojatun, modulaarisen GTP 4x4-tuoteperheen, jossa yhdistyy siviiliajoneuvojen tapaan Sisu Auton omaa kehitystyötä oleva suojausteknologia ja massatuotettu ajoneuvoteknologia.

– Sisu GTP:n ensisijainen käyttötarkoitus on sotilaallinen miehistönkuljetus- ja partiointikäyttö, mutta täysin samaa alustaratkaisua voidaan hyödyntää myös järjestelmäajoneuvona ja hyvin erilaisissa pelastustehtävissä vaikeissa olosuhteissa, muun muassa tiettömässä maastossa. Käynnissä olevalla toimitusprojektilla Puolustusvoimille on nyt luotu Sisu GTP-tuotteelle sarjatuotantovalmius. Tämä tarkoittaa kykyä tuottaa nopeasti näitä ajoneuvoja hyvinkin suuria määriä, kertoo yhtiön sotilasajoneuvoliiketoiminnan johtaja Jyri Ahonen.

Sisu GTP 4x4 on vaativaan erikoiskäyttöön tarkoitettu uusi sotilasajoneuvo.

Yhtiöön kertynyttä osaamista hyödynnetään tänä päivänä merkittävissä määrin myös suunnittelupalvelujen tuottamisessa niin sanottujen kehittyvien markkinoiden ajoneuvoteollisuudelle.

– Sisu Auto jatkaa kohti satavuotishistoriikkiaan näiden kolmen liiketoiminnan avulla. Seuraavan vuosikymmenen aikana sotilasajoneuvotuotanto kasvaa aiempaa merkittävämmäksi osaksi yhtiömme ydintoimintaa. Suunnittelupalveluvientiä kehitetään edelleen ja tavoitteena on kasvattaa näin brändimme osaksi kasvavien suurvalmistajien keskeisiä teknologiakehittäjiä. Kuorma-autoasiakkaillemme haluamme kehittyä halutuimmaksi premium-toimittajaksi, joka kykenee palvelemaan asiakkaita lähimpänä, yrittäjältä-yrittäjälle periaatteella, yrittäjä Timo Korhonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?