Kesärenkaiden pakollinen vaihtoaika lähenee – tällainen on kevään uusi vaihtosääntö

Uuden tieliikennelain mukaan renkaita on käytettävä keliperusteisesti.

26.3.2021 9:49

Viime kesänä 1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä keliperusteisesti maaliskuun loppuun.

Keliperustaisuus tarkoittaa tässä sitä, että maaliskuu ei muotoilusta huolimata olekaan vihoviimeinen takaraja talvirenkaiden käytölle, vaan myös nastarenkaita saa käyttää sen jälkeenkin, olettaen että sää tai keli tätä edellyttää.

Ja kun ei enää edellytä, on renkaat viimeistään vaihdettava.

– Renkaiden vaihdossa ei kannata koskaan miettiä kalenteria vaan pitää katsoa vallitsevat olosuhteet, sanoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen linjaan viraston lähettämässä tiedotteessa.

Käytännössä renkaiden vaihtoa suunnittelevan kannattaa siis huomioida omat ajoajat ja ajoreitit ja tehdä arvionsa niiden mukaan.

– Näin keväisin alueelliset erot olosuhteissa voivat olla hyvinkin suuria, mikä kannatta huomioida automatkaa suunniteltaessa.

Renkaanvaihdon aiempaa vapaammat säännöt ovat olleet voimassa tähän mennessä yhden talvirengaskauden, mutta ainakaan viime talvena uudet keliperustaisuuspykälät eivät vaikuttaneet aiheuttavan suurempia ongelmia.

Tammi-helmikuun vaihteessa 2021 toteutetussa parkkipaikkaseurannassa kesärenkaita havaittiin nimittäin vain neljässä henkilöautossa reilun 1 200 auton otoksessa, mikä vastaa myös aiempia eli vanhan lain aikaisia seurantatuloksia.

– Suomalaisautoilijat näyttävät sisäistäneen hyvin uudet talvirengassäännöt. Toisaalta yksikin talvikeliin sopimaton rengastus on liikaa liikenneturvallisuuden kannalta, seurantatutkimuksesta vastaava konsultti Jouko Lahti kertoo samaisessa tiedotteessa.

Traficomin vinkit renkaanvaihtoon

  • Tarkista renkaiden kunto ja uusi tarvittaessa kulunut, vaurioitunut tai vanha rengas.

  • Lain vaatima miniurasyvyys kesärenkaalle on 1,6 mm. Turvasuositus on kuitenkin vähintään 4 mm.

  • Varmista, että renkaan pyörimissuunta on oikein.

  • Tarkasta ilmanpaineet, myös vararenkaasta.

  • Muista pyöränpulttien huolellinen kiristäminen ja tee jälkikiristys muutaman kymmenen kilometrin ajon jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?